Burgery z chrupiącym kurczakiem

Drukuj
17.08.2019   Magda

Jeśli do tej pory uważaliście, że najlepsze burgery są te wołowe, to polecam zmienić zdanie i spróbować tych z chrupiącymi kotletami drobiowymi z cukinią. Brzmi nietypowo jak dla burgera, ale jeden kęs wystarczy – chrupiący z wierzchu, a soczysty we wnętrzu kotlet, ciągnący ser, chrupiąca sałata oraz zielony ogórek i ulubiony sos. Ten zestaw musi być pyszny, potwierdza to moja rodzina, która na łebka zjadła po dwa takie meeega burgery. 

Składniki (na 4 duże burgery):

  • 2 filety z kurczaka
  • średniej wielkości cukinia
  • 1 duża cebula
  • panierka panko lub płatki kukurydziane
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 4 bułki na burgery
  • około 8 liście chrupiącej sałaty – użyłam rzymskiej
  • 4 plasterki żółtego sera
  • 2 łyżki majonezu
  • ulubiony sos hamburgerowy
  • 1 ogórek – użyłam gruntowego sałatkowego

 

Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy na drobno. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, szklimy na nim cebulę. Do cebuli dodajemy startą cuknię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia odparuje, stanie się ,,sucha” i zacznie delikatnie przypiekać. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Do mięsa dodajemy ostudzoną cukinię z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 4 częsci. Każdą z części formujemy w kulkę, którą następnie spłaszczamy na kształt kotleta – moje miały grubość około 1,5 centymetra. Wlewamy olej na patelnię i podgrzewamy. W międzyczasie panierujemy dokładnie kotlety w panko lub z połamanych płatkach kukurydzianych. Smażymy kotlety na złocisto w nagrzanym oleju – na początku gdy włożymy kotlety temperatura oleju lekko spadnie, ale gdy tylko zaczną się mocniej piec, zmniejszamy ogień na średni i pieczemy kolety z obu stron przez około 8-10 minut. Upieczone kotlety ściągamy na ręcznik papierowy.

 

W międzyczasie gdy kotlety się pieką na patelni, włączamy piekarnik na 200*. Na blachę do pieczenia układamy papier. Bułki przecinamy na pół, liście sałaty myjemy i osuszamy. Ogórka myjemy i kroimy w duże plastry – najlepiej poprzecznie lub możecie jak ja obieraczką do warzyw pociąć go w długie paski. 

 

Składamy hambirgery – na dolną  bułkę rozsmarowujemy po pół łyżki majonezu, na to układamy po 2 liście sałaty. Na sałatę kotleta, potem ser żółty i sos hamburgerowy. Zamykamy kotleta wierzchem bułki i spinamy długą wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia i zagrzania na maksymalnie 10 minut. Po tym czasie podajemy gorące, z sosem hamburgerowym dodatkowo do polania.

 



1 thought on “Burgery z chrupiącym kurczakiem”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *