Składniki (na 4 duże burgery):
- 2 filety z kurczaka
- średniej wielkości cukinia
- 1 duża cebula
- panierka panko lub płatki kukurydziane
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Dodatkowo:
- 4 bułki na burgery
- około 8 liście chrupiącej sałaty – użyłam rzymskiej
- 4 plasterki żółtego sera
- 2 łyżki majonezu
- ulubiony sos hamburgerowy
- 1 ogórek – użyłam gruntowego sałatkowego
Cukinię myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę siekamy na drobno. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i gdy się nagrzeje, szklimy na nim cebulę. Do cebuli dodajemy startą cuknię i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cukinia odparuje, stanie się ,,sucha” i zacznie delikatnie przypiekać. Ściągamy z ognia do ostygnięcia.
Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i mielimy w maszynce do mięsa lub w robocie kuchennym. Do mięsa dodajemy ostudzoną cukinię z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie mieszamy. Mięso dzielimy na 4 częsci. Każdą z części formujemy w kulkę, którą następnie spłaszczamy na kształt kotleta – moje miały grubość około 1,5 centymetra. Wlewamy olej na patelnię i podgrzewamy. W międzyczasie panierujemy dokładnie kotlety w panko lub z połamanych płatkach kukurydzianych. Smażymy kotlety na złocisto w nagrzanym oleju – na początku gdy włożymy kotlety temperatura oleju lekko spadnie, ale gdy tylko zaczną się mocniej piec, zmniejszamy ogień na średni i pieczemy kolety z obu stron przez około 8-10 minut. Upieczone kotlety ściągamy na ręcznik papierowy.
W międzyczasie gdy kotlety się pieką na patelni, włączamy piekarnik na 200*. Na blachę do pieczenia układamy papier. Bułki przecinamy na pół, liście sałaty myjemy i osuszamy. Ogórka myjemy i kroimy w duże plastry – najlepiej poprzecznie lub możecie jak ja obieraczką do warzyw pociąć go w długie paski.
Składamy hambirgery – na dolną bułkę rozsmarowujemy po pół łyżki majonezu, na to układamy po 2 liście sałaty. Na sałatę kotleta, potem ser żółty i sos hamburgerowy. Zamykamy kotleta wierzchem bułki i spinamy długą wykałaczką. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia i zagrzania na maksymalnie 10 minut. Po tym czasie podajemy gorące, z sosem hamburgerowym dodatkowo do polania.
Ostatnio eksperymentuje z różnymi wersjami burgerów i muszę spróbować Twojego przepisu.