Ciasto mech

Drukuj
 08.07.2016   Magda

Wszystkim sceptykom i tym, którzy się dziwią jak to można jeść ciasto ze szpinakiem gwarantuje, że po jednym kęsie tego wspaniałego ciasta będziecie chcieli więcej i więcej. Poza tym wystarczy spojrzeć jak wspaniale się prezentuje i jakie robi wrażenie by mieć ochotę chociaż na kawałeczek. Przepis wymaga odrobiny cukierniczego doświadczenia, ale wychodzi za każdym razem.

Składniki (na tortownice o średnicy 22cm):

  • 450-gramowe opakowanie rozdrobionego szpinaku
  • 1,5 szklanki mąki tortowej
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżka cukru waniliowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 płaskie łyżeczki proszku

Krem:

  • 400g naturalnego serka homogenizowanego
  • 500ml śmietanki kremówki – 2 kubeczki
  • 1 galaretka agrestowa

Dodatkowo:

  • połowa owocu granatu

 

Zaczynamy od przygotowania szpinaku – szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody i wrzucamy na suchą, rozgrzaną patelnię. Smażymy, aż odparuje cała woda. Odstawiamy go do ostygnięcia, po czym ostygnięty jeszcze blendujemy lub rozdrabniamy w robocie kuchennym.

 

Formę do pieczenia wykładamy papierem, boki natłuszczamy i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy na 180°. Jajka wybijamy do miski, dodajemy cukier i zaczynamy ubijać, aż uzyskamy puszysty, blado żółty krem. Następnie, be przerywania miksowania, dolewamy cienką stróżką olej. Miksując dodajemy cukier waniliowy oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Na sam koniec dodajemy szpinak i delikatnie miksujemy do połączenia składników. Masę przekładamy do formy i pieczemy około 50-60 minut, sprawdzając po tym czasie patyczkiem czy jest już gotowe. Wystawiamy do całkowitego ostygnięcia. Z ostudzonego ciasta odcinamy wierzch i rozkruszamy. Pozostałe ciasto dzielimy na dwa równej grubości blaty.

 

Przygotowujemy krem – galaretkę agrestową rozpuszczamy w 300ml gorącej wody i studzimy, aż uzyska konsystencję kisielu. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno. Do ubitej śmietany, dodajemy po łyżce kremowego serka i miksujemy do połączenia. Na sam koniec dodajemy ostudzoną galaretkę i miksujemy na niskich obrotach do połączenia. Gotową masą przekładamy oba blaty ciasta – uwaga, przyda się wysoka tortownica, jeśli takiej nie macie, zawsze możecie poratować się folią aluminiową, z której robimy wyższy brzeg formy. Na wierzchnią warstwę kremu wykładamy pokruszone ciasto i delikatnie dociskamy. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny. Przed samym podaniem posypujemy wierzch pestkami z granatu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.