Dutch baby czyli pieczony naleśnik

Drukuj
16.07.2023  Magda

Dutch baby brzmi co najmniej intrygująco, a pod tą nazwą kryje się nic innego jak naleśnik ale nie smażony tylko pieczony w piekarniku. Cudownie wyrastające ciasto, tworzy nieregularne słodkie pagórki które proszą się o posypanie cukrem pudrem. Brzmi poetycko i przepysznie. W sezonie letnim najbardziej lubię go z truskawki, do tego kleks waniliowego jogurtu i cukier cytrynowy. Nie mniej jednak, Dutch baby smakuje pysznie ze wszystkimi owocami lub nawet sam posypany pudrem. Do podania na śniadanie, deser, na co dzień, bez okazji.

Składniki (na porcję dla 2 osób):

  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
  • łyżka cukru
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 szklanki mąki

Dodatkowo:

  • szklanka świeżych truskawek
  • 3 łyżki cukru
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
  • odrobina cukru pudru – opcjonalnie
  • łyżka masła

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy żeliwną patelnie nadającą się do piekarnika lub jeśli nie mamy, może być głębokie naczynie żaroodporne.

 

Przygotowujemy ciasto – możemy je zrobić w misce i miksować mikserem, wymieszać trzepaczką lub ja robię wszystko w blenderze kielichowym – pełna dowolność. Wszystkie składniki mieszamy do uzyskania jednolitego, dość płynnego ciasta.

 

Jeśli używamy patelni, rozpuszczamy na niej masło i rozprowadzamy. Wtedy wlewamy ciasto i wstawiamy do piekarnika. Jeśli używamy formy żaroodpornej, to wkładamy nierozpuszczone masło do formy, wstawiamy ją na chwilę do ciepłego piekarnika do rozpuszczenia masła i nagrzania formy – najlepiej obserwować bo może to zając nie więcej niż minutę. Wyciągamy, rozsmarowujemy masło, wlewamy ciasto i wkładamy z powrotem do piekarnika.

 

Pieczemy w piekarniku około 30-40 minut, aż będzie wyrośnięty i złocisty.

 

W międzyczasie możemy przygotować resztę składników – truskawki myjemy, kroimy w mniejsze kawałki, dodajemy do nich sok z cytryny, mieszamy i odstawiamy. Do moździerza wsypujemy cukier oraz startą skórkę z cytryny, ucieramy przez chwilę aby skórka puściła olejki do cukru. Jogurt mieszamy z cukrem waniliowym

 

Gotowy naleśnik od razu podajemy gorący. Możemy na patelni udekorować go dodatkami lub pokroić na porcję i każdą z nich podać z dodatkami. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.