Zupa z kukurydzy z boczkiem i popcornem

Drukuj
 23.03.2016   Magda

Przy niewielkim wysiłku i przy użyciu niewielkiej listy składników możemy wyczarować tą pyszną i sycącą zupę. Gęsta, częściowo kremowa, a po części czuć w niej smakowite kawałki nie rozdrobnionej kukurydzy i wędzonego boczku. Popcorn na wierzchu jest zaskakującym, chrupiącym dodatkiem, ale bez niego zupa smakuje równie pysznie.

Składniki (na 4 porcje):

  • 6 grubych plastrów wędzonego boczku
  • 2 puszki kukurydzy
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ziemniak
  • 500ml bulionu warzywnego
  • 500ml mleka
  • łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku

Na popcorn:

  • 3 łyżki ziaren kukurydzy
  • łyżka oleju
  • szczypta soli

 

Ziemniaka obieramy, kroimy w kostkę i odkładamy. Boczek kroimy w wąskie paski, cebulę siekamy w drobną kostkę. Do dużego garnka wrzucamy masło i rozpuszczamy, po czym wrzucamy na niego pokrojoną cebulę i boczek. Podsmażamy, aż nabiorą złocistego koloru. Odkładamy odrobinę do przybrania zupy.

 

Następnie, do garnka dodajemy ziemniaka, kukurydzę z puszki razem z zalewą, bulion, mleko oraz doprawiamy odrobiną soli i pieprzu – resztę doprawimy na sam koniec. Doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około 15-20 minut. Po tym czasie sprawdzamy czy ziemniaki i kukurydza są już miękkie.

 

W międzyczasie gotowania się zupy, przygotowujemy popcorn. Do przykrywanego teflonowego garnka albo na patelnie wlewamy łyżkę oleju i solimy. Rozgrzewamy olej po czym wsypujemy na niego ziarna kukurydzy. Przykrywamy, a gdy zaczną strzelać pierwsze ziarna, zmniejszamy ogień na minimum i ruszamy garnkiem aby pobudzić ziarna do pękania. Smażymy pod przykryciem maksymalnie 5 minut, często potrząsając garnkiem. Jeśli będziemy smażyć zbyt długo, gotowy popcorn zacznie się przypalać, więc lepiej nie czekać aż wszystkie ziarna rozpękną. Odstawiamy do chwili podania.

 

Gdy warzywa w zupie są miękkie, ściągamy ją z ognia. Część zupy blendujemy, po czym przelewamy do garnka z częścią niezmieloną. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Zupa jest gotowa do podania. Podajemy ją gorącą, przybraną odłożonym boczkiem z cebulą i popcornem.

 

 



1 thought on “Zupa z kukurydzy z boczkiem i popcornem”

  • Mój Małż powiedział, że to najlepsza zupa jaką kiedykolwiek jadł (a jak usłyszał, że będzie zupa z popcornem to się zaczął najpierw krzywić:P), według mnie też przepyszna, przepis hit 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *