Tarta z jogurtową panna cottą i malinami

Drukuj
26.08.2016   Magda
Waniliowa panna cotta jeszcze nigdy nie była tak pyszna! A to dzięki subtelnej modyfikacji tego klasycznego deseru. Wystarczy tylko otoczyć go chrupiącym, maślanym ciastem, dodać kremowy jogurt i świeże kwaskowe owoce. Idealny letni deser, który szybko znika gotowy. 

Składniki (na spód o średnicy 31cm):

  • 300g mąki i trochę do obsypania
  • 2 łyżki cukru
  • 1 żółtko
  • 150g zimnego masła i odrobina do wysmarowania formy
  • 2 łyżki lodowatej wody

Na panna cotte:

  • 250ml śmietanki kremówki
  • 3 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 6 łyżek cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 3 łyżki mleka
  • laska wanilii

Dodatkowo:

  • maliny do przybrania
  • kilka listków świeżej mięty do przybrania

 

Formę do ciasta smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 180°.

 

Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz pokrojone w drobną kostkę zimne masło. Za pomocą noża siekamy masło z suchymi składnikami, aż zaczną się tworzyć malutkie kawałki ciasta. Zbieramy ciasto w pagórek, robimy wgłębienie, do którego wbijamy żółtko i dodajemy wodę. Zagarniamy suche ciasto do środka i rękami wyrabiamy wszystko na jednolite, elastyczne i gładkie ciasto. 

 

Na stolnicę podsypujemy odrobinę mąki i rozwałkowujemy ciasto na duży placek, który przekładamy do formy. Dociskamy brzegi ciasta do formy, nadmiar odcinamy nożem. Widelcem robimy dziurki w spodzie tarty. Na wierzch układamy papier i wysypujemy na niego ryż – można użyć innego obciążnika, np. fasoli lub grochu. Wstawiamy ciasto na 15 minut do podpieczenia. Po tym czasie wyciągamy, ściągamy papier z ryżem i wstawiamy jeszcze na 30 minut, aż upiecze się na złocisto. Upieczone ciasto wystawiamy do wystygnięcia. 

 

W międzyczasie robimy kremową panna cottę – do rondelka wlewamy śmietankę kremówkę, dodajemy od niej cukier i wyłuskane ziarenka z laski wanilii – najlepiej jest przeciąć laskę i nieostrym końcem noża zedrzeć ziarenka o z wnętrza laski. Całość podgrzewamy, ale nie zagotowujemy, co jakiś czas mieszając aż cukier się rozpuści. W międzyczasie, rozpuszczamy dokładnie żelatynę w ciepłym mleku. Do ściągniętej z ognia śmietanki dodajemy żelatynę i dokładnie rozpuszczamy. Odstaw chwilę do ostygnięcia. Następnie mieszamy jogurt ze śmietanką, aż całkowicie się połączą. 

 

Ostudzoną mieszaninę wylewamy na ostudzony spód i wstawiamy do lodówki na minimum 2-3 godziny. Gotową tartę dekorujemy świeżymi malinami oraz listkami mięty i podajemy.

 

 



1 thought on “Tarta z jogurtową panna cottą i malinami”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *