Carbonara z groszkiem i porem

Drukuj
 05.10.2016   Magda

Kolejna wariacja dla mojego ulubionego obiadu w kilka chwil – carbonara z groszkiem i porem. Sos śmietanowy oraz boczek jest bardzo dobrą bazą dla innych smaków, więc można tradycyjną carbonarę modyfikować o ulubione warzywa. W tym wydaniu mamy słony smak wędzonego z duecie ze słodkimi smakami pora i groszku. 

Składniki (na 3 porcje):

  • 300g makaronu linguini
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 duży por
  • 150g wędzonego boczku
  • 200g śmietany 12%
  • 1 duże jajo
  • ser do posypania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • dowolny ser żółty – do sosu i posypania

 

W garnku zagotowujemy wodę, porządnie ją soli i wrzucamy makaron. Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją. Na minutę przed końcem gotowania, dodajemy do makaronu mrożony groszek, aby go zblanszować. Odcedzamy wszystko, zostawiając pół szklanki wody spod makaronu.

 

W międzyczasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy inne dodatki do carbonary. Boczek kroimy w kostkę, pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki.

 

Na patelnię wlewamy oliwę i gdy się nagrzeje, wrzucamy na nią pokrojony boczek. Smażymy boczek do chwili gdy stanie się chrupiący i złocisty. Następnie, dodajemy do niego pokrojonego pora i od czasu do czasu mieszamy, smażymy aż stanie się szklisty. 

 

W czasie, gdy wszystko się smaży, przygotowujemy sos – do miseczki wbijamy jajko i rozkłócamy widelcem, dodajemy do niego śmietanę, startą na tarce łyżkę ulubionego sera – u mnie tylżycki, oraz sól i pieprz do smaku. Mieszamy wszystko i odstawiamy. 

 

Na patelnię, do usmażonego boczku i pora dodajemy gorący i mokry makaron z groszkiem. Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia. Dodajemy sos śmietanowy, wodę spod makaronu i dokładnie wszystko mieszamy – sos ma się zagrzać, ale pozostać kremowy, nie ścięty. Danie podajemy gorące, posypane wiórkami z sera.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.