Tarta ratatouille

Drukuj
08.05.2020   Magda

Jadłam wiele wytrawnych tart, jak wiecie śledząc mojego bloga, po prostu je uwielbiam, dla mnie jeden z najlepszych i najszybszych obiadów. W tym momencie, gdy wypróbowałam tę tartę już wiem, że jest moim top of the tops. Najlepsza jaką do tej pory zrobiłam, jadłam. Ilość warzyw na centymetr kwadratowy dla mnie idealna, smaki które uwielbiam – masa podpieczonych warzyw, pachnących i soczystych, czego chcieć więcej, no może ciut sosu czosnkowego, aby było jeszcze lepiej.

Składniki (na formę o średnicy około 31cm):

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duży bakłażan
  • 1 średnia cukinia
  • mała czerwona papryka
  • 1 średnia cebula
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • sól i pieprz do smaku
  • oliwa do skropienia
  • kulka mozzarelli

Na zalewę:

  • 200ml śmietanki kremówki
  • 3 duże jajka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki startego parmezanu
  • łyżka posiekanych świeżych ziół – użyłam bazylii i pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Dużą blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową.

 

Przygotowujemy warzywa – myjemy bakłażana, cukinię oraz paprykę. Kroimy wszystko w około 1 centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w ćwiartki. Wrzucamy wszystkie warzywa na blachę z folią. Doprawiamy solą, pieprzem skrapiamy z wierzchu oliwą. Wszystko dokładnie mieszamy, najlepiej rękami, wcierając przyprawy i oliwę w warzywa. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie dorzucamy na blaszkę umyte pomidorki i pieczemy jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyciągamy do lekkiego przestygnięcia. Nie wyłączamy piekarnika.

 

W międzyczasie gdy warzywa się pieką przygotowujemy śmietanowo-jajeczną zalewę – do miski wlewamy śmietankę, wybijamy jajka – dokładnie mieszamy, najlepiej widelcem, do połączenia składników. Dodajemy starty parmezan, siekane zioła, roztarty z odrobiną soli czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Odstawiamy.

 

Formę do tarty wyklejamy gotowym ciastem francuskim – całe nie wypełni formy więc tak układam całe ciasto, aby jak największy kawałek nadmiaru dało się odciąć. Wyklejam nim resztę formy i sklejam brzegi dwóch kawałków za pomocą widelca.

Lekko przestudzone warzywa układamy równomiernie na cieście. Całość zalewamy równomiernie masą śmietankowo-jajeczną. Mozzarellę odsączamy, rozrywamy w rękach na małe kawałki i układamy na wierzchu tarty.

 

Tartę wstawiamy do piekarnika i pieczemy 40-45 minut, aż brzegi będą złociste, a wierzch ścięty i rumiany. Podajemy na ciepło. Ja serwuję ją z domowym sosem czosnkowym.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.