Tarta ziemniaczana z porami i fetą

Drukuj
23.09.2020   Magda

Jeśli mnie czytacie i gotujecie ze mną to wiecie, że wytrawna tarta jest moim top w kwestii pomysłu na pyszny obiad. A ta jest zdecydowanie jedną z prostszych ponieważ nie wymaga przygotowania ciasta. Wszystkie pyszne składniki w środku zalewamy dobrze nam znaną zalewą jajeczno-śmietanową, a resztę robi piekarnik. Zestawienie ziemniaków i słodkiego, przesmażonego pora i cebuli to zestaw sprawdzony i przepyszny, a dla przełamania tej słodkości ostra, słona feta. Musicie wypróbować.

Składniki (na formę o średnicy około 31cm):

  • 500g ziemniaków
  • 1 duży por
  • 1 duża cebula
  • 200g sera feta
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka masła
  • łyżka siekanych świeżych ziół – u mnie oregano, tymianek i odrobina mięty

Na zalewę:

  • 3 jajka
  • 100ml tłustego mleka
  • 250ml śmietanki kremówki
  • sól i pieprz do smaku

 

Obieramy ziemniaki i kroimy nożem lub mandoliną na bardzo cienkie plasterki. Zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień tylko do zagotowania. Gdy zaczną się gotować, odcedzamy i otwieramy do odparowania. Możemy też je delikatnie wysypać na dużą blachę aby lekko przestygnęły i było je łatwo potem układam w formie do pieczenia. 

 

W tym czasie oczyszczamy pora z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w około 5mm plasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w pióra. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa, odrobinę solimy – smażymy wszystko aż się zeszklą i zaczną przypiekać – około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy do nich posiekane zioła, mieszamy i ściągamy z ognia. 

 

Robimy zalewę – do miski wbijamy jajka, które rozkłócamy z mlekiem, kremówką oraz przyprawami – solą i pieprzem.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia – jednym dużym kawałkiem, aby nie wypłynęła nam zalewa.

 

Dzielimy ugotowane ziemniaki na 2 równe porcje – pierwszą układamy ściśle na dnie formy do pieczenia. Na wierzch układamy połowę przesmażonego pora z cebulą i zalewamy połową zalewy. Na wierzch pierwszej warstwy rozkruszamy połowę przygotowanej fety. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną pieprzu. Układamy drugą warstwę ziemniaków – jeśli chcecie aby tarta ładnie wyglądała, możemy ułożyć plasterki na zakładkę, i układać ładnie po okręgu blaszki. Na ziemniaki wykładamy równomiernie pora i cebulę, na to wylewamy zalewę – polecam poruszyć delikatnie blaszką, aby zalewa wpłynęła we wszystkie zakamarki. Na wierzch rozsypujemy równomiernie fetę.

 

Tak przygotowaną tarte wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Tarta jest gotowa gdy zacznie się ładnie rumienić z wierzchu, a ziemniaki będą miękkie – możemy po tym czasie delikatnie sprawdzić widelcem czy są miękkie. Upieczoną tarte polecam wystawiać z piekarnika i zostawiać na 5 minut do ściągnięcia. Po tym czasie możemy ją udekorować świeżymi ziołami i podać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.