Składniki (na formę o średnicy około 31cm):
- 500g ziemniaków
- 1 duży por
- 1 duża cebula
- 200g sera feta
- sól i pieprz do smaku
- łyżka masła
- łyżka siekanych świeżych ziół – u mnie oregano, tymianek i odrobina mięty
Na zalewę:
- 3 jajka
- 100ml tłustego mleka
- 250ml śmietanki kremówki
- sól i pieprz do smaku
Obieramy ziemniaki i kroimy nożem lub mandoliną na bardzo cienkie plasterki. Zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na ogień tylko do zagotowania. Gdy zaczną się gotować, odcedzamy i otwieramy do odparowania. Możemy też je delikatnie wysypać na dużą blachę aby lekko przestygnęły i było je łatwo potem układam w formie do pieczenia.
W tym czasie oczyszczamy pora z wierzchnich liści, myjemy i kroimy w około 5mm plasterki. Cebulę obieramy, przekrawamy i kroimy w pióra. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wrzucamy warzywa, odrobinę solimy – smażymy wszystko aż się zeszklą i zaczną przypiekać – około 5-6 minut, mieszając od czasu do czasu. Dodajemy do nich posiekane zioła, mieszamy i ściągamy z ognia.
Robimy zalewę – do miski wbijamy jajka, które rozkłócamy z mlekiem, kremówką oraz przyprawami – solą i pieprzem.
Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia – jednym dużym kawałkiem, aby nie wypłynęła nam zalewa.
Dzielimy ugotowane ziemniaki na 2 równe porcje – pierwszą układamy ściśle na dnie formy do pieczenia. Na wierzch układamy połowę przesmażonego pora z cebulą i zalewamy połową zalewy. Na wierzch pierwszej warstwy rozkruszamy połowę przygotowanej fety. Z wierzchu posypujemy jeszcze odrobiną pieprzu. Układamy drugą warstwę ziemniaków – jeśli chcecie aby tarta ładnie wyglądała, możemy ułożyć plasterki na zakładkę, i układać ładnie po okręgu blaszki. Na ziemniaki wykładamy równomiernie pora i cebulę, na to wylewamy zalewę – polecam poruszyć delikatnie blaszką, aby zalewa wpłynęła we wszystkie zakamarki. Na wierzch rozsypujemy równomiernie fetę.
Tak przygotowaną tarte wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. Tarta jest gotowa gdy zacznie się ładnie rumienić z wierzchu, a ziemniaki będą miękkie – możemy po tym czasie delikatnie sprawdzić widelcem czy są miękkie. Upieczoną tarte polecam wystawiać z piekarnika i zostawiać na 5 minut do ściągnięcia. Po tym czasie możemy ją udekorować świeżymi ziołami i podać.