Muszle z nadzieniem serowym zapiekane w sosie warzywnym

Drukuj
14.09.2017   Magda
Takie muszlę, pełne serowego nadzienia i zapiekane w warzywnym sosie są w pełni wartę całego wysiłku potrzebnego do ich wykonania. Chociaż może wysiłek to nie jest dobre słowo, bo w samych przygotowaniach części składowych nie ma nic trudnego, a jedynie trzeba im poświęcić trochę czasu. Ale plusem jest to, że wszystko można przygotować z wyprzedzeniem, co więcej, całą zapiekankę można złożyć i przechować w lodówce dzień i dopiero potem zapiec ją w piekarniku. Można ją także przygotować w metalowych tackach, zamrozić, a potem podgrzewać w piekarniku kiedy ma się na nie najbardziej ochotę. Jako, że takie muszle są przepyszne, ja często mam na nie ochotę.

Składniki (na 4 porcje):

  • 20 dużych muszli makaronowych
  • pół kulki mozzarelli

Sos warzywny:

  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 5 łyżek oleju
  • szczypta cukru
  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1 mały bakłażan
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 mała żółta cukinia – można zastąpić zieloną
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól i pieprz do smaku

Nadzienie do muszli:

  • 250g sera ricotta
  • 1 duże jajko
  • pół szklanki tartego żółtego sera
  • pół kulki mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku

 

Zaczynamy od robienia sosu. Cebulę drobno siekamy, czosnek obieramy. Do średniego rondelka wlewamy 2 łyżki oleju, podgrzewamy i wrzucamy cebulę – szklimy około 5 minut, do czasu do czasu mieszając. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy jeszcze minutę, mieszając.

 

Do czosnku i cebuli dodajemy wino, zagotowujemy i odparowujemy do połowy objętości płynu. Następnie, dodajemy pomidory z puszki oraz połowę puszki zimnej wody. Gdy zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na średni i pod półprzykryciem, gotujemy około 10 minut, aż trochę odparuje. Po tym czasie ściągamy z ognia i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

W międzyczasie możemy przygotować warzywa. Wszystkie warzywa myjemy. Jeśli cukinia ma duże nasiona, usuwamy je. Cukinię, bakłażana i paprykę kroimy w 1-centymetrową kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i rozgrzewamy. Na olej wrzucamy paprykę, smażymy 4-5 minut, aż zacznie się podpiekać. Wtedy dodajemy cukinię i smażymy jeszcze dodatkowe 5 minut od czasu do czasu mieszając. Ściągamy warzywa z patelni. Na tą samą patelnię dodajemy jeszcze łyżkę oleju, rozgrzewamy i dodajemy bakłażana. Podsmażamy, aż zacznie się przypiekać na brązowo – około 5 minut. Do bakłażana dodajemy paprykę z cukinia i jeszcze wszystko razem podsmażamy na średnim ogniu przez chwilę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i przekładamy do wcześniej przygotowanego sosu pomidorowego. Do sosu dodajemy też umyte i posiekane listki bazylii. Z grubsza mieszamy.

 

W garnku lub najlepiej w szerokim rondlu zagotowujemy wodę. Gdy zawrze, dobrze ją solimy i wrzucamy muszle makaronowe. Gotujemy je około 10 minut, aż trochę zmiękną, ale nie całkowicie się ugotują. Wyciągamy je łyżką cedzakową i układamy, aby się nie stykały, do lekkiego ostygnięcia.

 

W tym czasie przygotowujemy nadzienie – do miski dodajemy ser ricotta, rozkłócone jajko, starty ser oraz pół kulki mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

 

Nastawiamy piekarnik na 180*. Na dno naczynia do zapiekania, wykładamy 2/3 przygotowanego sosu. Każdą z muszli, nadziewamy farszem – mi wyszło około 1,5 łyżeczki na muszlę. Muszę układamy w sosie w naczyniu. Na wierzch muszli wylewamy resztę sosu oraz rozdzieloną palcami mozzarelle (pół kulki). Formę przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do zapiekania na 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe do podania.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *