Szybki pasztet z wątróbek

Drukuj
05.12.2019   Magda

Pasztet na Święta musi być – na śniadanie świąteczne, z chrzanem i żurawiną to prawdziwa bomba. Jeśli chodzi o jego pieczenie to najlepszy robi teściowa, lub ja i mój mąż, korzystając z jej niezawodnego przepisu, pieczemy pasztet. W tym roku podział ról nie zadziałał, teściowa utonie w lepieniu pierogów, a my też mamy napięty świąteczny plan kulinarny. Dlatego pasztet tak, ale ekspresowy, bo czasu brak, a chęci jedzących nie słabnące. Przygotowanie 15 minut, pieczenie 30 minut, czyli bardziej ekspresowego pieczonego pasztetu nie ma.

Składniki (na 2 kokilki):

  • 250 g wątróbek drobiowych
  • 1 średnia cebula
  • 40ml brandy
  • mała bułeczka maślana
  • 100ml mleka
  • 1 duże jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1.3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
  • 100g masła i dodatkowo 1 łyżka
  • liście laurowe do ozdobienia – opcjonalnie

 

Cebulę obieramy i kroimy w średniej grubości półplasterki. Wątróbkę myjemy, oczyszczamy z włókien i resztek woreczków. Dokładnie wątróbkę osuszamy ręcznikiem papierowym. Bułkę maślaną namaczamy w mleku. 

 

Na patelnię wrzucamy łyżkę masła, rozpuszczamy i wrzucamy na nią cebulę – smażymy chwilę aż zmięknie, około 3-4 minut. Do cebuli dodajemy wątróbkę i smażymy ją, od czasu do czasu mieszając i obracając przez 6-8 minut, nie dłużej, mimo, że może wydawać się nam że jeszcze jej wiele brakuje, dojdzie w brandy. Nie ściągając jej z ognia, wlewamy brandy na patelnię i podpalamy – albo od palnika albo możemy zapalarką. Dopiekamy wątróbkę do chwili gdy ogień nie zgaśnie a alkohol nie wyparuje. Ściągamy z ognia i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. 

 

Wątróbkę z cebulą przekładamy do maszynki do mielenia i mielimy na małych oczkach. To samo robimy z bułką z mlekiem. Masę dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i zielem. Dodajemy do pasztetu żółtko i mieszamy. Białko ubijamy na sztywną pianę i delikatnie łączymy z pasztetem.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Przygotowujemy niewielką blachę do pieczenia oraz kokilki. Wstawiamy około litr wody do zagotowania.

 

Masę mięsną przekładamy po równo do kokilek, wierzch wyrównujemy. Wstawiamy kokilki na blachę i wlewamy na blachę wrzątek, tak aby sięgał do około centymetra wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 30 minut.

 

Po tym czasie wyciągamy upieczone pasztety do ostygnięcia. Gdy są jeszcze lekko ciepłe, w rondelku rozpuszczamy masło, którym następnie polewamy wierzch pasztetów. Dla ozdoby w maśle możemy zatopić listki laurowe. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia po czym chowamy do lodówki. Podajemy schłodzony.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.