Składniki (na 16 zawijasów):
- płat ciasta francuskiego
- około 150g salami w plasterkach
- pół szklanki passaty pomidorowej
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szklanka startej mozzarelli
Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.
Rozwijamy ciasto francuskie, oddzielamy je od papieru. Na wierzch ciasta rozsmarowujemy równomiernie passatę i posypujemy ją równomiernie roztartymi w dłoniach ziołami prowansalskimi. Następnie, układamy plasterki salami, nie na zakładkę, ale jeden koło drugiego, na całej powierzchni ciasta. Całość posypujemy startą mozzarellą.
Zawijamy ciasto ciasno, po dłuższym brzegu. Dzielimy na pół, połówki znowu na pół i tak z każdym kawałkiem, aż otrzymamy 16 identycznej grubości krążków.
Zawijańce układamy na papierze, najlepiej ułożyć je w formie okręgu, zostawiając między każdym około centymetra przestrzeni – sprawi to że ładnie się upieką, ale nie za bardzo rozwiną podczas pieczenia.
Pieczemy na złoto, około 25-30 minut. Podajemy gorące, ale na zimno do podjadania też są pyszne.