Rustykalna tarta warzywna

Drukuj
21.09.2017   Magda

Gorąca, aromatyczna tarta to zawsze przebój na moim stole – kruche, słone ciasto kryje w sobie bogactwo soczystych warzyw. Co dodamy do środka to tak naprawdę kwestia naszych smaków o ile będą to świeże, pachnące warzywa, które szybko stają się miękkie.

Składniki (na 2 porcje):

  • 1 i 1/3 szklanki mąki
  • 50g masła
  • 5 łyżek zimnej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 1 mały bakłażan
  • 2 średnie pomidory malinowe
  • 1 mała zielona cukinia
  • 1 mała żółta cukinia
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka siekanych liści bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do obsmażenia
  • Na wierzch:
  • rozkłócone żółtko
  • 100g tartego sera żółtego

 

Zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed rozwałkowaniem należy schłodzić. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i pokrojone w kostkę masło. Nożem siekamy suche składniki z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie, tworzymy dołek, dolewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.

 

W międzyczasie przygotowujemy warzywa – myjemy je wszystkie i kroimy w kostkę wielkości około 2 centymetrów. Pomidory zostawiamy narazie w całości. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i obsmażamy, aż zaczną się przyrumieniać, wszystkie pokrojone warzywa – nie wszystkie naraz, ale partiami, najpierw bakłażan, potem cukinię, paprykę. Usmażone warzywa przekładamy do miski. Na sam koniec, kroimy pomidory w ćwiartki i też obsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Przekładamy. Warzywa w misce doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi listami bazylii. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.

 

Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt koła i na grubość około 3-4mm. Układamy ciasto na papierze. Na sam środek wykładamy wszystkie podsmażone warzywa i posypujemy je serem. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch, delikatnie zakładamy fałdy na siebie i dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. 

 

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie pięknie zarumienione. Podajemy gorące. 




2 thoughts on “Rustykalna tarta warzywna”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *