Składniki (na 2 porcje):
- 1 i 1/3 szklanki mąki
- 50g masła
- 5 łyżek zimnej wody
- 1/2 łyżeczki soli
Nadzienie:
- 1 mały bakłażan
- 2 średnie pomidory malinowe
- 1 mała zielona cukinia
- 1 mała żółta cukinia
- 1/2 czerwonej papryki
- 2 ząbki czosnku
- łyżka siekanych liści bazylii
- sól i pieprz do smaku
- olej do obsmażenia
- Na wierzch:
- rozkłócone żółtko
- 100g tartego sera żółtego
Zaczynamy od przygotowania ciasta, które przed rozwałkowaniem należy schłodzić. Na stolnice przesiewamy mąkę, dodajemy do niej sól i pokrojone w kostkę masło. Nożem siekamy suche składniki z mąką, aż utworzy się drobna kruszonka. Następnie, tworzymy dołek, dolewamy wodę i zaczynamy wyrabiać rękami. Ciasto powinno być gładkie i sprężyste. Zawijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warzywa – myjemy je wszystkie i kroimy w kostkę wielkości około 2 centymetrów. Pomidory zostawiamy narazie w całości. Na patelnie wlewamy odrobinę oliwy i obsmażamy, aż zaczną się przyrumieniać, wszystkie pokrojone warzywa – nie wszystkie naraz, ale partiami, najpierw bakłażan, potem cukinię, paprykę. Usmażone warzywa przekładamy do miski. Na sam koniec, kroimy pomidory w ćwiartki i też obsmażamy na patelni na odrobinie oleju. Przekładamy. Warzywa w misce doprawiamy solą, pieprzem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanymi listami bazylii. Delikatnie mieszamy i odstawiamy.
Blachę do pieczenia wykładamy papierem, nastawiamy piekarnik na 180°. Wyciągamy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy na posypanej mąką stolnicy na kształt koła i na grubość około 3-4mm. Układamy ciasto na papierze. Na sam środek wykładamy wszystkie podsmażone warzywa i posypujemy je serem. Brzegi ciasta zawijamy na wierzch, delikatnie zakładamy fałdy na siebie i dociskamy. Wierzch ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem.
Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 45-50 minut, aż ciasto będzie pięknie zarumienione. Podajemy gorące.
pyszności! uwielbiam takie dania
uwielbiam takie zagięte brzegi 🙂