Krem z pieczonej dyni piżmowej, pomidorków i cebuli

Drukuj
27.09.2017   Magda

Pieczenie warzyw wydobywa z nich nowe poziom smakowy o których nie mieliśmy nawet pojęcia – chodzi o tą słodką, karmelową nutę. W tej zupie mamy ją aż z 3 pysznych warzyw – dyni, pomidorków i cebuli, doprawionych tylko solą i pieprzem, aby na pierwszy plan czuć ich smak. Zupa jest delikatna i bardzo kremowa.

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g dyni piżmowej
  • pół średniej czerwonej cebuli
  • pół średniej żółtej cebuli
  • 200g pomidorków koktajlowych
  • 3 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Nagrzewamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy folią aluminiową. Myjemy dynię piżmową i kroimy ją w średniej wielkości kawałki. Układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 30 minut. W międzyczasie, cebulę siekamy na średniej wielkości kawałki, pomidorki przepołowiamy na pół. 

 

Po 30 minutach wykładamy blachę z dynią i dokładamy do niej kawałki cebuli oraz pomidorki. Skrapiamy wszystko olejem i wstawiamy na kolejne 30 minut. Po tym czasie dynia i cebula powinna być zarumieniona, a pomidorki podpieczone. 

 

Wszystkie warzywa razem z olejem (jeśli chcemy udekorować zupę, możemy trochę ładniejszych warzyw odłożyć) przekładamy do garnka i zalewamy 1,5-2 litrami wody (w zależności czy chcemy mieć gęstszą czy rzadszą zupę), zagotowujemy, zmiejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Następnie ściągamy zupę z ognia i blendujemy na gładko. Jeśli chcemy bardzo gładki krem, przecieramy jeszcze zupę przez sitko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy gorącą, udekorowaną odłożonymi warzywami.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.