Pomidorowa zapiekanka z orzo i kurczakiem

Drukuj
10.09.2018   Magda

Po ciepłym przyjęciu przez moją rodzinę zielonej zapiekanki z orzo zostałam zachęcona do dalszych eksperymentów kulinarnych z użyciem drobnego makaronu. Jest on świetny w takich zapiekankach ponieważ szybko się gotuje i bardzo dobrze pochłania wszystkie pyszne smaki. W tej wersji postawiłam na pomidory, z delikatnym, soczystym kurczakiem. Na wierzch oczywiście mozzarella – nigdy w zapiekance nie może zabraknąć upieczonego, ciągnącego się sera. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 1 filet z kurczaka
  • 1 średnia marchewka
  • 1 średnia cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 100g makaronu orzo lub innego drobnego
  • 200ml bulionu warzywnego
  • 2 dojrzałe pomidory
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól i pieprz do smaku
  • 3 łyżki oliwy

 

Marchewkę i cebulę obieramy, łodygę selera myjemy i wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę. Czosnek obieramy. Filet z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w centymetrową kostkę.

 

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, wrzucamy na nią cebulę, marchewkę oraz selera – wszystko razem smażymy na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa lekko zmiękną – około 5-7 minut. Jeśli w trakcie podsmażania będą się za bardzo przypalać, można podlać odrobiną wody. Następnie, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy, mieszając, jeszcze minutę.

 

Do warzyw dodajemy pokrojone kawałki kurczaka i mieszając, smażymy, aż kurczak zetnie się z wierzchu i zacznie delikatnie rumienić – maksymalnie 5 minut. Po tym czasie, dodajemy na patelnię przecier pomidorowy oraz makaron orzo i dokładnie mieszamy ze składnikami na patelni. Ściągamy z ognia.

 

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik na 180° i przygotowujemy sobie naczynie żaroodporne.

 

Na patelnie wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem i wszystko dokładnie mieszamy. Zawartość patelni przelewamy do naczynia żaroodpornego.

 

Pomidory i mozzarellę kroimy w plastry i układamy na przemian na wierzchu zapiekanki – możemy zrobić lekki zagłębienia i powkładać ser i pomidora. Wierzch skrapiamy pozostałą oliwą, przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

 

Po upływie tego czasu sprawdzamy czy makaron jest ugotowany, jeśli mu jeszcze odrobinę brakuje, przykrywamy i dopiekamy jeszcze 5-10 minut. Gdy makaron jest ugotowany, zapiekanka jest gotowa do podania,

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *