Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 podwójna pierś z kurczaka
- 400g zielonych bezpestkowych winogron
- puszka kukurydzy
- 6 łodyg selera naciowego
- 1 łyżeczka przyprawy gyros
- sól i pieprz do smaku
- 1 łyżka oleju
- 1 kopiasta łyżka majonezu
- 1 łyżka gęstej śmietany lub jogurtu
- 30g pestek z dyni (opcjonalnie)
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oczyszczamy z błonek i kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kawałki kurczaka. Posypujemy przyprawą gyros, solą i pieprzem i smażymy na złoty kolor (około 10 minut). Odstawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie przygotowujemy resztę składników. Łodygi selera myjemy i jeśli są bardzo szerokie, przecinamy wzdłuż na pół, kroimy w plasterki i przekładamy do miski. Umyte winogrona kroimy na pół i dodajemy do selera. Kukurydzę odcedzamy, przelewamy pod bieżącą wodą i przesypujemy do miski. Dodajemy kurczaka, majonez i śmietanę/jogurt i wszystko razem mieszamy. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy pestkami dyni.
to ile tego kuraka w opisie jest na zdjeciu tez tylko w skladnikach brak… czego jeszcze brakuje zeby wyszla taka jak na zdjeciu????
Ooooo dzięki za czujność, czasem główny składnik a umknie. Już zaktualizowałam, ale podwójna pierś na pewno wystarczy. Lub dla chętnych można więcej 🙂
Pozdrawiam!!!