Składniki (na 2 średnie pizze):
- 150g mąki pszennej
- 100ml ciepłej wody
- 4g suchych drożdży
- szczypta soli
- szczypta cukru
- 2 łyżki oliwy
Na sos pomidorowy:
- puszka pomidorów krojonych
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- łyżka oleju
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
Na wierzch:
- rolada ustrzycka 150g
- 1 kulka mozzarelli
- pół małej białej cebuli
- 200g wędzonego boczku
- grubo mielony pieprz
- szczypta suszonego tymianku
Do podania:
- konfitura borówkowa
- świeży tymianek
Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. Robimy wgłębienie na środku, wlewamy do niej wodę, dodajemy drożdże i oliwę. Widelcem, zagarniamy mąkę do wody i mieszamy, aż zacznie tworzyć się kula. Ściągamy ciasto z widelca i zaczynamy wyrabiać rękami. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk, stanie się gładkie i elastyczne – jeśli się bardzo klei, możemy podsypać odrobiną mąki. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.
W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy – na patelnię wlewamy olej i zanim włączymy ogień wyciskamy na niego czosnek, dodajemy zioła i dopiero włączamy ogień – to zapobiegnie zbyt szybkiego spaleniu się czosnku. Gdy zacznie się zarumieniać, dodajemy do niego pomidory – puszkę opłukujemy odrobiną wody i też dodajemy na patelnię. Doprawiamy wstępnie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, zagotowujemy. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy do chwili gdy zgęstnieje, nadmiar wody odparuje – około 30 minut. Na sam koniec próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze 5 minut w rękach. Dzielimy na dwa równe kawałki. Blachy na pizzę delikatnie obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 200°.
Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim blachy.
Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy. Na sos układamy piórka cebuli – obieramy cebulę, kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Na cebulę układamy pokrojony w plasterki boczek. Na boczek układamy równomiernie pokrojoną w plasterki roladę. Między roladę układamy porwaną w kawałki mozzarellę. Na sam wierz mieliny trochę świeżego pieprzu i posypujemy tymiankiem.
Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 15-20 minut. Najlepiej jest nożem sprawdzić brzeg pizzy – jeśli jest twardy z wierzchu, a przy postukaniu wydobywana się głuchy dźwięk, pizza jest gotowa. Podajemy zaraz po upieczeniu, z konfiturą i świeżym tymiankiem.