Pizza po góralsku

Drukuj
17.11.2017   Magda

Ta pizza jest przykładem, że proste zestawienie smaków najbardziej przemawia do serca i brzuchów innych. Wszyscy moi bliscy gdy zasmakowali tej pizzy, chcą abym teraz tylko taką serwowała. W sumie się nie dziwie – wszystko co smaczne na jednym kawałku pizzy. Swojskie smaki wędzonego boczku, sera i cebuli, a do tego idealnie pasująca konfitura borówkowa.

Składniki (na 2 średnie pizze):

  • 150g mąki pszennej
  • 100ml ciepłej wody
  • 4g suchych drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta cukru
  • 2 łyżki oliwy

Na sos pomidorowy:

  • puszka pomidorów krojonych
  • 1 duży ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta cukru
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich 

Na wierzch:

  • rolada ustrzycka 150g
  • 1 kulka mozzarelli
  • pół małej białej cebuli
  • 200g wędzonego boczku
  • grubo mielony pieprz
  • szczypta suszonego tymianku

Do podania:

  • konfitura borówkowa
  • świeży tymianek

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej szczyptę soli. Robimy wgłębienie na środku, wlewamy do niej wodę, dodajemy drożdże i oliwę. Widelcem, zagarniamy mąkę do wody i mieszamy, aż zacznie tworzyć się kula. Ściągamy ciasto z widelca i zaczynamy wyrabiać rękami. Wyrabiamy tak długo, aż ciasto zacznie odchodzić od rąk, stanie się gładkie i elastyczne – jeśli się bardzo klei, możemy podsypać odrobiną mąki. Miskę z ciastem przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia  w ciepłe miejsce na 2-3 godziny.

 

W międzyczasie przygotowujemy sos pomidorowy – na patelnię wlewamy olej i zanim włączymy ogień wyciskamy na niego czosnek, dodajemy zioła i dopiero włączamy ogień – to zapobiegnie zbyt szybkiego spaleniu się czosnku. Gdy zacznie się zarumieniać, dodajemy do niego pomidory – puszkę opłukujemy odrobiną wody i też dodajemy na patelnię. Doprawiamy wstępnie do smaku solą, pieprzem oraz cukrem, zagotowujemy. Gdy się zagotuje, zmniejszamy ogień i dusimy do chwili gdy zgęstnieje, nadmiar wody odparuje – około 30 minut. Na sam koniec próbujemy i doprawiamy jeszcze do smaku.
Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypany mąką blat i wyrabiamy jeszcze 5 minut w rękach. Dzielimy na dwa równe kawałki. Blachy na pizzę delikatnie obsypujemy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 200°.

 

Wyrobione ciasto rozwałkowujemy i wyklejamy nim blachy.

 

Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy. Na sos układamy piórka cebuli – obieramy cebulę, kroimy na pół i kroimy w cienkie plasterki. Na cebulę  układamy pokrojony w plasterki boczek. Na boczek układamy równomiernie pokrojoną w plasterki roladę. Między roladę układamy porwaną w kawałki mozzarellę. Na sam wierz mieliny trochę świeżego pieprzu i posypujemy tymiankiem.

 

Pizzę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy mniej więcej 15-20 minut. Najlepiej jest nożem sprawdzić brzeg pizzy – jeśli jest twardy z wierzchu, a przy postukaniu wydobywana się głuchy dźwięk, pizza jest gotowa. Podajemy zaraz po upieczeniu, z konfiturą i świeżym tymiankiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.