Skrzydełka Kentucky

Drukuj
26.06.2013   Magda

Trudno powiedzieć co najbardziej lubię w tych skrzydełkach – czy ich chrupiącą, i złocistą skórkę czy ich ostro- słodki smak? A może to, że szybko się je przygotowuje i można zrobić dużą ilość za jednym zamachem? Sama nie wiem. Zróbcie sami i oceńcie za co wy najbardziej je lubicie.

Składniki (na 2 porcje): 

  • około 10 skrzydełek z kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek 
  • 2 łyżki miodu 
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • sok z połowy cytryny 
  • szczypta pieprzu Cayenne 
  • pół łyżeczki roztartego rozmarynu

Pikantny dip pomidorowy: 

  • pół puszki siekanych pomidorów
  • szczypta pieprzu Cayenne 
  • łyżeczka miodu 
  • łyżeczka oliwy 
  • 1/3 pęczku szczypiorku

 

Skrzydełka myjemy i wkładamy do miski. Polewamy je oliwą, sokiem z cytryny i miodem. Posypujemy pieprzem Cayenne, solą i rozmarynem. Rękami mieszamy skrzydełka, wcierając zmieszane składniki marynaty.

 

Rozgrzewamy piekarnik do 200°. Na blachę rozkładamy folię aluminiową błyszczącą stroną do góry.

 

Układamy na blaszce skrzydełka i pieczemy około 20 minut. Następnie włączamy opcję grill i podpiekamy jeszcze około 10 minut na złoty kolor.

 

W międzyczasie gdy skrzydełka się pieką, przygotowujemy dip. W rondelku rozgrzewamy łyżkę oliwy i wlewamy pomidory. Dodajemy miód i pieprz Cayenne, mieszamy i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Ściągamy z ognia i studzimy. Podajemy w małych miseczkach z porcją skrzydełek.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.