Pasztet z czerwonej soczewicy z suszonymi pomidorami

Drukuj
23.12.2017   Magda

Jeśli tylko nie skończą mi się pomysły z czego zrobić wege pasztet, będzie on zawsze gościł na moim wigilijnym stole. Jakby wszystkich innych smakołyków było za mało, podaję go dla siebie do chleba a dla rodziny, jako coś innego, aby ich przekonać, że wege może być pyszne. Taki wege pasztet w wersji z soczewicą i suszonymi pomidorami jest po prostu przepyszny. Ja skupię jeszcze ciepły prosto z foremki. 

Składniki (na 4 małe kokilki):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 średnie marchewki
  • 8 dużych suszonych pomidorów z oleju
  • 1 warzywna kostka bulionowa
  • pół łyżeczki suszonego tymianku
  • pół łyżeczki suszonej bazylii
  • sól i pieprz do smaku
  • szczypta chili
  • 1 jajko
  • olej z pomidorów
  • masło do wysmarowania foremek
  • kasza manna lub bułka tarta do obsypania foremek 

 

Wstawiamy dobrze osoloną wodę i zagotowujemy. Dodajemy do niej kostkę rosołową i rozpuszczamy. Wsypujemy soczewicę i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i zostawiamy do ostygnięcia.

 

W międzyczasie obieramy czosnek, cebulę i marchewkę. Cebulę szatkujemy na bardzo drobno, a marchewkę ścieramy na grubych oczkach. Na patelnię wlewamy około 3 łyżek oleju spod pomidorów. Rozgrzewamy i wrzucamy cebulę oraz roztarty tymianek i bazylię – chwilę smażymy, mieszając, aby zmiękło. Następnie, dodajemy marchewkę i smażymy jeszcze 2-3 minuty. Po tym czasie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy minutę. Do wszystkiego dodajemy koncentrat pomidorowy i go przesmażamy z warzywami – 2-3 minuty. Odstawiamy do ostygnięcia.

 

Ugotowaną soczewicę przekładamy do miski, dodajemy do niej warzywa z koncentratem. Pomidory kroimy w grubszą kostkę i dodajemy do soczewicy. Dodajemy rozkłócone jajko. Masę dobrze doprawiamy solą, pieprzem i chili. Wszystko dokładnie mieszamy. 

 

Nagrzewamy piekarnik na 180°. Foremki do zapiekania smarujemy masłem, posypujemy kaszą manną. Masę przekładamy do foremek, dociskamy i wyrównujemy wierzch. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy godzinę. 

 

Pasztet jest gotowy gdy jest podpieczony z wierzchu i zwarty. Wystawiamy i czekamy do ostygnięcia. Przechowujemy w lodówce. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.