Składniki (na 4 porcje):
- około 320g makaronu penne
- 0,5 kg brukselki
- 8 pomidorów suszonych z oliwy
- około 6 łyżek oliwy spod pomidorów
- 1 duży ząbek czosnku
- sól i pieprz do smaku
Makaron gotujemy w dobrze osolonej wodzie al dente. Pod koniec gotowania odlewamy pół kubka wody spod makaronu. Odcedzamy i raz przepłukujemy.
W międzyczasie gdy makaron się gotujemy, myjemy brukselkę, odcinamy końce i kroimy w plastry. Pomidory suszone kroimy w podłużne paski.
Na patelnię wlewamy około 2 łyżek oliwy z pomidorów, gdy się dobrze rozgrzeje wrzucamy brukselkę i smażymy na dużym ogniu około 5-7 minut, mieszając, aż kawałki brukselki się zrumienią. Następnie, wlewamy do brukselki pół kubka wody spod makaronu, przykrywamy pokrywką i dusimy aż cała woda odparuje – około 5-7 minut. Po tym zabiegu brukselka powinna zmięknąć.
Dodajemy do brukselki kolejne 2 łyżki oliwy i przeciśnięty przez praskę czosnek – smażymy 2 minuty. Następnie dodajemy pokrojone pomidory, smażymy 2 minut mieszając. Dodajemy ugotowany makaron, resztę łyżek oliwy, sól i pieprz do smaku i dokładnie mieszamy. Trzymamy na ogniu do momentu aż makaron się nie zagrzeje – 3 minut maksymalnie. Podajemy gorące.