Składniki (na 3-4 porcje):
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka rosołu warzywnego
- 1.5 szklanka soku pomidorowego
- 1 duża cebula
- czerwona papryka
- płaska łyżeczka suszonej bazylii
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy
- ½ szklanki mrożonego groszku
- łyżka świeżych ziół do posypania – opcjonalnie
- szczypta chili – opcjonalnie
- szczypta cukru
Ryż przesypujemy na sito i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą, kilka razy. Odstawiamy do odcieknięcia.
Cebulę obieramy i drobno siekamy. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w drobną kostkę.
W garnku z grubym dnem rozgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią cebulę oraz paprykę i wszystko razem smażymy około 4-5 minut, często mieszając. Do tego dodajemy przyprawy – bazylię i chili, jeśli używamy, mieszamy i smażymy minutę. Dorzucamy do tego ryż, obsmażamy około 3-4 minut, cały czas mieszając. Do tego dolewamy bulion oraz sok pomidorowy, mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia. Dosypujemy szczyptę cukru, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i gotujemy około 12 minut.
Po tym czasie ryż powinien być jeszcze lekko al dente. Ściągamy go z ognia, doprawiamy solą, pieprzem do smaku i wsypujemy mrożony groszek – delikatnie, ale dokładnie mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na 5 minut.
Po tym czasie ryż jest gotowy do podania. Możemy z wierzchu posypać go świeżymi ziołami.