Składniki (na 3 porcje):
- 400g mielonego indyka
- szklanka makaronu orzo
- 1 średnia cukinia
- około 8 suszonych pomidorów, z oleju
- 3 łyżki oleju spod pomidorów
- 1 średnia cebula
- 1 duży ząbek czosnku
- 150ml śmietanki kremówki
- 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania
- po łyżeczce suszonego oregano oraz tymianku
- 1.5 szklanki bulionu warzywnego
- łyżeczka musztardy – użyłam Dijon
- sól i pieprz do smaku
Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek obieramy i ścieramy na drobno. Pomidory suszone kroimy w cienkie paski.
Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju spod pomidorów i wrzucamy na niego mięso – smażymy, rozdrabniając je na małe kawałeczki, aż zacznie się lekko rumienić. Wtedy dodajemy cebulę i dalej smażymy, często mieszając, aż cebula zacznie mięknąć – około 3-4 minuty. Dodajemy czosnek, musztardę oraz zioła – oregano oraz tymianek, mieszamy i smażymy jeszcze przez minutę.
Do wszystkiego dodajemy makaron orzo, surowy, suszone pomidory oraz wlewamy cały bulion. Wszystko mieszamy, doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień na mały i gotujemy pod przykryciem przez około 12 minut.
W tym czasie myjemy i ścieramy na cukinie na dużych oczkach tarki. Po upływie 12 minut makaron powinnien być al dente. Dodajemy od niego cukinię, dokładnie mieszamy i dusimy pod przykryciem jeszcze 2-3 minuty.
Po tym czasie dodajemy do dania kremówkę, starty parmezan, mieszamy dokładnie, próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Najlepiej jest spróbować przed dodaniem soli bo zarówno bulion jak i parmezan są slone, a lepiej nie przesolić.
Od razu podajemy, gorące, kremowe, aromatyczne. Serwujemy z dodatkowym parmezanem do posypania.