Carbonara z groszkiem i porem

Drukuj

05.10.2016   Magda

Kolejna wariacja w temacie mojego ulubionego obiadu w kilka chwil – carbonara z groszkiem i porem. Sos jajeczno-śmietanowy oraz boczek jest bardzo dobrą bazą dla innych smaków, więc można tradycyjną carbonarę modyfikować o ulubione warzywa. W tym wydaniu mamy słony smak wędzonego boczku w duecie ze słodkimi porem oraz groszkiem. Dla świeżości dodałam jeszcze skórki z cytryny i kilka listków świeżej bazylii, możecie je pominąć, ale naprawdę warto wzbogacić ten makaron o te niewielkie dodatki. I oczywiście nie zapomnijmy o masie parmezanu, bez niego nie ma carbonary, jakiejkolwiek.

Składniki (na 3 porcje):

  • 300g makaronu spagetti, linguini oub bavette
  • szklanka mrożonego groszku
  • 1 średni por
  • 150g wędzonego boczku
  • 200ml śmietanki kremówki 30%
  • 1 żółtko
  • około 50g startego parmezanu i trochę do posypania
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1 mały ząbek czosnku
  • kilka listków świeżej bazylii – opcjonalnie

 

W garnku zagotowujemy wodę, porządnie ją soli i wrzucamy makaron. Gotujemy makaron al dente zgodnie z instrukcją. Na minutę przed końcem gotowania, dodajemy do makaronu mrożony groszek, aby go zblanszować. Odcedzamy wszystko i zostawiamy w cieple.

 

W międzyczasie gdy makaron się gotuje, przygotowujemy inne dodatki do carbonary. Boczek kroimy w drobną kostkę. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w półplasterki.

 

Na zimną patelnie dajemy pokrojony boczek i stawiamy na średnim ogniu – od czasu do czasu smażymy, wolno aby cały tłuszcz się wytopił a boczek się piękie zarumienił – około 8-10 minut lib nawet więcej, zależności od wielkości kawałków. Następnie do podsmażonego boczku dodajemy pokrojonego pora, mieszamy i smażymy jeszcze 2-3 minuty. 

 

W czasie, gdy wszystko się smaży, przygotowujemy sos – do miseczki wbijamy żółtko, dodajemy do niego śmietankę, parmezan, sól i pieprz i mieszamy do połączenia.

 

Do smażącego się boczku z potem dodajemy starty na tarce czosnek oraz skórkę z cytryny – smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy gorący i mokry makaron z groszkiem. Dokładnie mieszamy i ściągamy z ognia.

 

Dodajemy sos śmietanowo-jajeczny i dokładnie wszystko mieszamy – sos ma się zagrzać, ale pozostać kremowy, nie ścięty. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną bazylię. Danie od razu podajemy, posypane dodatkowo parmezanem.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *