Francuskie wytrwane ciasteczka z porem i boczkiem

Drukuj
19.03.2025   Magda

Pierwsze spróbowanie farszu do tych ciasteczek i setki myśli – skąd ja znam ten smak? Coś mi to mówi, coś mi to przypomina. I przebłysk – to jest smak ziemniaczanego purée z proszku, pewnej firmy na K, kóry zajadało się nieraz na jakimś campingu czy wycieczce. Oj tak, to jest to, ale sto razy lepsze, bo wiadomo – nie z proszku. I ten smak, pewnie nawet jeszcze nie próbując, macie go już na języku, wyobraźcie sobie dodatkowo zawinięty w chrupiące maślane ciasto. Przyjemność której trudno się oprzeć – pyszne na ciepło, na zimno też super, do pudełka do pracy czy dla dzieciaków do szkoły. 

Składniki (na 5 ciastek):

  • opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 100g surowego boczku w plastrach
  • 1 średni por
  • 1 średni ziemniak
  • około 50g sera Cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki mleka
  • łyżka masła

Na sos cebulowo-czosnkowy:

  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • łyżka soku z cytryny 
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina szczypiorku – u mnie liofilizowany, ale może być żywy

 

Zaczynamy od obrania i wstawienia ziemniaka do ugotowania w osolonej wodzie – polecam pokroić w mniejszą kostkę, szybciej się ugotuje. 

 

W tym czasie kroimy boczek w paski i dajemy go na suchą patelnie. Stawiamy na średni ogień i powoli wytapiamy, smażymy – około 6-7 minut od czasu do czasu mieszając. W międzyczasie białą cześć pora myjemy, kroimy wzdłuż na pół i kroimy w cienkie plasterki. Gdy boczek się zrumieni, dodajemy do niego pokrojonego pora, mieszamy, przykrywamy i dusimy na patelni około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając – jakby za bardzo się przypiekał możemy dodać 2 łyżki wody. Ścigamy z ognia.

 

Ugotowanego ziemniaka odcedzamy, przekładamy do miski, dodajemy do niego mleko oraz masło i ugniatamy na purée. Do ziemniaka dodajemy boczek z porem oraz starty na tarce ser – dokładnie mieszamy, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

 

Nastawiamy piekarnik na 180°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem.

 

Ciasto francuskie rozwijamy i dzielimy wzdłuż na pół. Następnie wspomagając się linijką, mierzymy ciasto na długość, po czym dzielimy na 5 i zaznaczamy odpowiednio na cieście ile nam wyszło. – dzielimy na 10 prostokątów. 5 z nich przekładamy na blachę do pieczenia, w lekkiej odległości. Na sam środek wykładamy farsz – około 1,5 łyżki na każdy prostokąt. Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym z łyżką wody żółtkiem i przykrywamy wierzchnim prostokątem ciasta. Brzegi sklejamy lekko dociskając widelcem. Wierzch smarujemy resztą rozkłóconego jajka. Ostrym nożem robimy nacięcia na środku ciasta, aby podczas pieczenia para miała gdzie uciekać.

Wstawiamy do piekarnika na 30 minut.

 

W tym czasie możemy przygotować sos – do miseczki przekładamy majonez, jogurt, sok z cytryny. Na tarce o małych oczkach ścieramy czosnek oraz obrany kawałek cebuli – mieszamy. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, posypujemy szczypiorkiem.

 

Upieczone i ciepłe ciasta podajemy z przygotowanym wcześniej sosem. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *