Makaron z brukselką i boczkiem

Drukuj
27.01.2025   Magda

Zielono mi i smacznie, bo ulubiona brukselka właśnie króluje w moim warzywniaku. I do razu pierwszy przepis z jej użyciem to zawsze makaron, jeśli nie znacie tego sposobu użycia brukselki to musicie wypróbować, to już kolejny z wielu na moim blogu. Obsmażona i lekko poduszona brukselka to jest to i zapomnijcie o gorzkim smaku i specyficznym zapachu, bo nic takiego nie ma tu miejsca. Dobre przygotowanie brukselki to podstawa aby była smaczna, aromatyczna i zawsze udana. Jak wypróbujecie to przekonacie się sami.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 200g makaronu – u mnie muszelki
  • około 500g brukselki
  • 150g wędzonego surowego boczku w plastrach
  • 1 mały por
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz do smaku
  • tarty parmezan do podania

 

Makaron gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem odlewamy około pół szklanki wody spod gotowania, przyda się na potem.

 

Brukselkę myjemy, usuwamy brzydkie liście i kroimy w plasterki. Boczek kroimy w cienkie paski. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w pół krążki.

 

Na patelni podgrzewamy oliwę i wrzucamy na nią pokrojony boczek – od czasu do czasu mieszając, smażymy aż stanie się złocisty – około 4-5 minut na dużym ogniu., Następnie ściągamy go z patelni zostawiając na niej jak najwięcej wytopionego tłuszczu – możemy się wspomóc łyżką cedzakową. Następnie na patelnie wrzucamy pokrojony por – smażymy 2-3 minut, po czym dodajemy czosnek, smażymy minutę cały czas mieszając. Dodajemy pokrojoną brukselkę, mieszając, smażymy przez 3-4 minuty. Po tym czasie dolewamy wodę spod gotowania makaronu, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut. 

 

Po tym czasie odkrywamy, odparowujemy resztę wody która została. Gdy odparuje, dodajemy makaron, boczek, sól i pieprz do smaku i dokładnie wszystko mieszamy. Danie jest gotowe do podania. Serwujemy gorące z tartym parmezanem na wierzchu.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *