Składniki (na 2 duże porcje):
- 0,5 kg ogórków gruntowych
- 2 małe ząbki czosnku
- 0,5 maślanki
- 2 łyżki gęstego jogurtu
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki łuskanego słonecznika
- 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
- sól i grubo mielony pieprz
Ogórki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na długie i cienkie paski, do chwili gdy dojdziemy do gniazd nasiennych. Jeśli nie mamy takiej obieraczki, ogórki tniemy na pół, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki posypujemy obficie solą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut aby puściły wodę.
W międzyczasie, w dużej misce, łączymy maślankę z jogurtem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Przeciśnięty czosnek posypujemy solą i rozcieramy nożem na gładko i dodajemy do maślanki z jogurtem. Na patelnie wsypujemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy do niego sproszkowaną paprykę i obtaczamy. Koperek drobno siekamy.
Ogórki dokładnie odsączamy, dodajemy do maślanki wraz z koperkiem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy dobrze schłodzony i posypany prażonym słonecznikiem.