Tarator czyli bułgarski chłodnik z ogórka

Drukuj
08.07.2015   Magda
Ostatnie upalne dni sprawiły, że poczułam się jak na wakacjach w Bułgarii, gdzie słońce było bardzo gorące a zimne drinki naprawdę zimne. Zimny był także tarator, którego próbowałam w ostatni dzień pobytu. Był świeży, orzeźwiający i mocno czosnkowy, dla mnie po prostu idealny. Dla ożywienia tamtych wspomnień i orzeźwienia zrobiłam tarator w domu i od razu zrobiło się bardzo wakacyjnie.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 0,5 kg ogórków gruntowych
  • 2 małe ząbki czosnku
  • 0,5 maślanki
  • 2 łyżki gęstego jogurtu
  • mały pęczek koperku
  • 2 łyżki łuskanego słonecznika
  • 1/2 łyżeczki ostrej czerwonej papryki
  • sól i grubo mielony pieprz

 

Ogórki obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw tniemy na długie i cienkie paski, do chwili gdy dojdziemy do gniazd nasiennych. Jeśli nie mamy takiej obieraczki, ogórki tniemy na pół, usuwamy gniazda nasienne i trzemy na tarce o grubych oczkach. Ogórki posypujemy obficie solą, mieszamy i odstawiamy do lodówki na około 10 minut aby puściły wodę. 

 

W międzyczasie, w dużej misce, łączymy maślankę z jogurtem. Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę na deskę do krojenia. Przeciśnięty czosnek posypujemy solą i rozcieramy nożem na gładko i dodajemy do maślanki z jogurtem. Na patelnie  wsypujemy słonecznik i prażymy na złoty kolor. Następnie dodajemy do niego sproszkowaną paprykę i obtaczamy. Koperek drobno siekamy.

 

Ogórki dokładnie odsączamy, dodajemy do maślanki wraz z koperkiem. Dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku świeżo zmielonym pieprzem. Podajemy dobrze schłodzony i posypany prażonym słonecznikiem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *