Lazania z botwinką

Drukuj
22.05.2013   Magda

Użycie botwiny do lazanii może wydać się zaskakujące i nietypowe, ale efekt jest naprawdę smakowity. Serowe, lekko słodkawe nadzienie, z wyraźną nutą czosnku, kremowy sos beszamelowy i chrupiący, serowy wierzch to elementy charakterystyczne dla tej lazanii. W sezonie na botwinkę jest to danie idealne, a dla smakoszy wręcz obowiązkowa pozycja w menu.

Składniki (na 3 porcje): 

  • 9 płatów makaronu do lazanii
  • 1kg botwiny bez buraczków 
  • 300g sera ricotta
  • 1,5 szklanki mleka 
  • 3 łyżki masła 
  • 1 łyżka mąki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • sól i pieprz do smaku 
  • kawałek żółtego sera

 

Botwinkę myjemy i kroimy na około 2cm kawałki. Na patelni rozpuszczamy 2 łyżki masła i przez około 15 minut dusimy posiekaną botwinkę co jakiś czas mieszając. Następnie ściągamy z ognia, dodajemy ząbek czosnku i serek ricotta. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy.Przygotowujemy sos beszamelowy. Mleko podgrzewamy, ale nie zagotowujemy. W osobnym rondelku rozpuszczamy resztę masła. Gdy zacznie się pienić, dodajemy mąkę i przesmażamy ją przez około 3-5 minut. Następnie, dodajemy powolutku mleko, cały czas mieszając, aż sos będzie miał gęstą, kremową konsystencję. Doprawiamy go solą i pieprzem.

 

Żaroodporne naczynie (moje miało wymiary 27x17cm) smarujemy masłem. Na dno wylewamy wylewamy 1/2 przygotowanego sosu, a na wierzch układamy płaty makaronu. Delikatnie dociskamy i rozsmarowujemy masę serowo-botwinkową. Następnie znowu układamy makaron, masę serowo-botwinową i ostatnią warstwę makaronu. Na wierz wylewamy resztę beszamelu i posypujemy tartym żółtym serem. Wstawiamy do nagrzanego do 160° piekarnika i pieczemy przez około 25-30 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.