29.05.2013 Magda
Przygotowanie risotta na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane. Prawdą jest, że wymaga odrobiny precyzji i cierpliwości, ale naprawdę nie ma się czego bać – robi się je szybko i prosto, a efekt jest zaskakujący. Cechą charakterystyczną risotta jest jego kremowa konsystencja uzyskiwana poprzez stopniowe uwalnianie się skrobi z ryżu arborio. Ryż ten dobrze absorbuje płyny i tym samym dobrze przechodzi smakiem dodatków – w tym wypadku świeżych, soczystych i dojrzałych pomidorów. Takie smakowicie pachnące bazylią, sycące risotto jest idealnym pomysłem na obiad po ciężkim dniu. Sami spróbujcie jakie jest pyszne.
Składniki (na 2 porcje):
- 1 szklanka ryżu arborio
- 2,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 3 średnie pomidory
- 2 szalotki, drobno posiekane
- 1 łyżka masła
- grubo mielony pieprz i sól do smaku
- 6 listków świeżej bazylii
Pomidory myjemy, nacinamy delikatnie skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i odkładamy.
Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie poszatkowaną szalotkę. Smażymy przez 2 minuty po czym dodajemy ryż i smażymy jeszcze 3 minuty, aż pokryje się masłem i zrobi się szklisty. Po tym czasie dodajemy 1/3 bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy kolejną porcję bulionu i pokrojone pomidory. Gotujemy, uzupełniając resztą bulionu, aż ryż będzie al dente.
Na sam koniec doprawiamy pieprzem oraz świeżą bazylią. Od razu podajemy.