Risotto z pomidorami

Drukuj
29.05.2013   Magda

Przygotowanie risotta na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowane. Prawdą jest, że wymaga odrobiny precyzji i cierpliwości, ale naprawdę nie ma się czego bać – robi się je szybko i prosto, a efekt jest zaskakujący. Cechą charakterystyczną risotta jest jego kremowa konsystencja uzyskiwana poprzez stopniowe uwalnianie się skrobi z ryżu arborio. Ryż ten dobrze absorbuje płyny i tym samym dobrze przechodzi smakiem dodatków – w tym wypadku świeżych, soczystych i dojrzałych pomidorów. Takie smakowicie pachnące bazylią, sycące risotto jest idealnym pomysłem na obiad po ciężkim dniu. Sami spróbujcie jakie jest pyszne. 
Składniki (na 2 porcje):

  • 1 szklanka ryżu arborio
  • 2,5 szklanki gorącego bulionu warzywnego (może być z kostki) 
  • 3 średnie pomidory 
  • 2 szalotki, drobno posiekane 
  • 1 łyżka masła 
  • grubo mielony pieprz i sól do smaku
  • 6 listków świeżej bazylii

 

Pomidory myjemy, nacinamy delikatnie skórkę i zalewamy wrzątkiem. Po 3 minutach wyciągamy i obieramy ze skórki. Kroimy w kostkę i odkładamy. 

 

Na głębokiej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy na nie poszatkowaną szalotkę. Smażymy przez 2 minuty po czym dodajemy ryż i smażymy jeszcze 3 minuty, aż pokryje się masłem i zrobi się szklisty. Po tym czasie dodajemy 1/3 bulionu, mieszamy i gotujemy na małym ogniu do momentu, gdy ryż wchłonie cały płyn. Następnie dodajemy kolejną porcję bulionu i pokrojone pomidory.  Gotujemy, uzupełniając resztą bulionu, aż ryż będzie al dente.

 

Na sam koniec doprawiamy pieprzem oraz świeżą bazylią. Od razu podajemy.



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *