Składniki (na 2 duże porcje):
- 200g makaronu ryżowego wstążki
- 2 średnie marchewki
- 1 mały por
- 3 łyżki sosu sojowego
- 3 łyżki słodko-pikantnego sosu chili
- łyżka oleju arachidowego
- 2 ząbki czosnku
- centymetrowy kawałek imbiru
- szczypior z 2 dymek
- 3 łyżki prażonych orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odsączamy i przelewamy wodą.
Marchewki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pora myjemy, przekrawamy na pół i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i ścieramy na małych oczkach tartki. Imbir obieramy i także ścieramy na małych oczkach tarki. Szczypior z dymki siekamy na skos. Orzechy ziemne siekamy z grubsza.
W miseczce mieszamy sos sojowy, sos chili oraz olej arachidowy.
Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i wrzucamy na niego pora oraz marchewkę – smażymy wszystko razem, od czasu do czasu mieszając, aż warzywa zmiękną – około 5-6 minut. Po tym czasie, dodajemy czosnek oraz imbir i smażymy jeszcze minutę.
Następnie, na patelnie wrzucamy odcedzony makaron oraz wlewamy cały sos – dokładnie wszystko mieszamy, aż makaron pokryje się warzywamy i sosem oraz dobrze się zagrzeje.
Całość dania wykładamy na półmisek lub dzielimy na porcję. Z wierzchu posypujemy obficie orzechami, dymką i od razu podajemy.