11.06.2015 Magda
Kurczak i mango to połączenie, które idealnie się sprawdza. Zmieszanie ich z lekko pikantnym dressingiem to zestaw bomba. Taką sałatkę można śmiało podać na romantyczną kolację lub zabrać na lunch do pracy – nasyci nas na długo, ale jednocześnie nie pójdzie w boczki. Kolorystyka świetnie wpisuje się w letnie klimaty i jest idealna na letnie posiłki.
Składniki (na 2 porcje):

- 100g roszponki
- 2 udka wędzonego kurczaka
- 1 duże, dojrzałe mango
- 1 duże dojrzałe awokado
- Na dressing:
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki oliwy z pestek winogron
- sól i pieprz do smaku
Do słoiczka wkładamy wszystko składniki na dressing, zakręcamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.
Roszponkę dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na dużym talerzu – możemy też zrobić każdemu osobną porcję. Z kurczaka usuwamy skórę i oddzielamy mięso od kości. Większe kawałki kroimy. Mango obieramy i kroimy w kostkę – można to zrobić tak zwaną metodą na jeżyka. Kurczaka i mango polewamy połową przygotowanego dressingu, delikatnie mieszamy i odkładamy na chwilę do zamacerowania. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżeczką oddzielamy od skórki i układamy na wierzchu sałatki. Kurczaka i mango razem z sokami wykładamy równomiernie na sałatce. Całość polewamy resztą przygotowanego dressingu i podajemy.
Mam nadzieje, że wypróbujesz i Ci posmakuje. Pozdrawiam, M.
Na mango zawsze mam chęć, więc to sałatka idealna dla mnie.
tylko 4 składniki + sos i wychodzi bardzo ciekawa mieszanka smaków! słony kurczak i słodkie mango, to lubię! 🙂
Bardzo ciekawie wyszło:)
W sumie ciekawie to brzmi.