Sałatka z wędzonym kurczakiem i mango

Drukuj
11.06.2015   Magda

Kurczak i mango to połączenie, które idealnie się sprawdza. Zmieszanie ich z lekko pikantnym dressingiem to zestaw bomba. Taką sałatkę można śmiało podać na romantyczną kolację lub zabrać na lunch do pracy – nasyci nas na długo, ale jednocześnie nie pójdzie w boczki. Kolorystyka świetnie wpisuje się w letnie klimaty i jest idealna na letnie posiłki.

Składniki (na 2 porcje):

  • 100g roszponki
  • 2 udka wędzonego kurczaka
  • 1 duże, dojrzałe mango
  • 1 duże dojrzałe awokado
  • Na dressing:
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z pestek winogron
  • sól i pieprz do smaku

 

Do słoiczka wkładamy wszystko składniki na dressing, zakręcamy i dokładnie mieszamy. Odstawiamy.

 

Roszponkę dokładnie myjemy, osuszamy i rozkładamy na dużym talerzu – możemy też zrobić każdemu osobną porcję. Z kurczaka usuwamy skórę i oddzielamy mięso od kości. Większe kawałki kroimy. Mango obieramy i kroimy w kostkę – można to zrobić tak zwaną metodą na jeżyka. Kurczaka i mango polewamy połową przygotowanego dressingu, delikatnie mieszamy i odkładamy na chwilę do zamacerowania. Awokado przekrawamy na pół, usuwamy pestkę, łyżeczką oddzielamy od skórki i  układamy na wierzchu sałatki. Kurczaka i mango razem z sokami wykładamy równomiernie na sałatce. Całość polewamy resztą przygotowanego dressingu i podajemy. 




5 thoughts on “Sałatka z wędzonym kurczakiem i mango”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *