Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g mięsa z podudzi kurczaka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- łyżka mąki pszennej
- małe jajko
- 2 średnie czerwone papryki
- 2 średni żółte papryki
- 6 śliwek węgierek
- 3 ząbki czosnku
- olej do smażenia
- pół łyżeczki czerwonej papryki słodkiej
- sól i pieprz do smaku
Na sos słodko-ostry:
- 3 łyżki keczupu
- 3 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 3 łyżki sosu słodko-pikantnego
- 2 łyżki brązowego cukru
- 2/3 szklanki soku pomarańczowego
- szczypta płatków chili
Przygotowujemy wszystkie składniki – kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kroimy w kawałki na kęs. Przekładamy na głęboki talerz. Umyte papryki kroimy w paski. Śliwki kroimy w ćwiartki. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki. Składniki na sos wszystkie razem mieszamy w misce.
Do kurczaka wsypujemy mąkę ziemniaczaną i za pomocą widelca, wszystko dokładnie mieszamy. Następnie, dodajemy do mięsa rozkłócone jajko, mieszamy. Nadmiar jajka usuwamy – najlepiej jest widelcem przenieść kawałki kurczaka do nowego talerza. Po czym, do kurczaka dodajemy mąkę pszenną, sól, pieprz, czerwoną paprykę i wszystko razem mieszamy.
Nagrzewamy dużą patelnię lub wok. Na patelnie wlewamy około 3-4 łyżki oleju i wrzucamy porcję kurczaka – w woku zmieści nam się wszystko, w patelni polecam podzielić mięso na 2-3 części i smażyć osobno. Smażymy z każdej strony na złocisto. Upieczone mięso odkładamy na talerz.
Po usmażeniu kurczaka, dodajemy na patelnię kolejne 2-3 łyżki oleju, wrzucamy paprykę i podsmażamy około 5-7 minut, od czasu do czasu mieszając, aż lekko zmięknie. Do podpieczonej papryki dodajemy śliwki, czosnek i wszystko razem smażymy jeszcze 2 minuty.
Na patelnie dodajemy kawałki kurczaka oraz przygotowany sos – wszystko delikatnie mieszamy i gotujemy, aż sos zredukuje i lekko zgęstnieje – około 4-5 minut.
Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Serwujemy je z ugotowanym ryżem lub makaronem ryżowym.