Lepki kurczak słodko-pikantny

Drukuj
05.03.2019   Magda

Nie wiem czy tylko ja jestem taka szalona, że rozmyślam o tym jak robią to w tych wszystkich chińskich knajpkach, że ich kurczak jest zawsze idealnie soczysty w środku, z chrupiącą panierką dokładnie pokrytą lepki, przepysznym sosem… Na szczęście moja ciekawość została zaspokojona a sposób na takiego kurczaka w końcu odkryty! Jest to zasługa mąki ziemniaczanej, która wierzcie lub nie, pokrywa kurczaka i chroni go przed utratą wilgoci, a w komplecie z jajkiem i mąką pszenną tworzy chropowatą, chrupiącą panierkę, która chłonie i oddaje wszystkie soki mojego pikantnie-owocowego sosu. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • dużo oleju do smażenia
  • 3 łyżki niskosłodzonego dżemu brzoskwinionego, morelowego lub pomarańczowego
  • sok z 1 pomarańczy
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • szczypta płatków chili
  • 2 łyżki octu ryżowego lub jabłkowego
  • łyżka sezamu
  • łyżka siekanej dymki

 

W rondelku łączymy dżem jakiego używamy, sok z pomarańczy, sos sojowy, płatki chili oraz ocet.

 

Filety z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek i kroimy w mniej wiecej 2-centymetrowe kawałki. Do miski wybijamy jajko i rozkłócamy widelcem. Do osobnej miski wsypujemy mąkę ziemniaczaną oraz pszenną i dokładnie mieszamy. Kawałki kurczaka obtaczamy w jajku, a następnie dokładnie w mące. Odkładamy na sekundę na talerz.

 

Na patelni wlewamy olej – dobrze jeśli jego warstwa będzie sięgała na cetymetr, rozgrzewamy. Na gorący olej układamy opanierowane kawałki kurczaka – proponuje smażyć je porcjami. Obsmażamy z każdej strony na złocisty kolor. Upieczone odkładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.

 

Gdy kurczak jest upieczony, podgrzewamy wszystkie składniki w rondelku, aż zaczną się gotować. Do sosu wrzucamy upieczone kawałki kurczaka i dokładnie, ale delikatnie mieszamy do pokrycia sosem kurczaka.

 

Gotowego kurczak wykładamy na ugotowany, gorący ryż. Posypujemy z wierzchu sezamem i dymką. Od razu podajemy.

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *