Kremowy wegański makaron z suszonymi pomidorami

Drukuj
30.01.2024  Magda

Kremowy, to jest dokładnie to słowo klucz w tym daniu – użyłam wegańskiej kremówki i uzyskałam aksamitny sos, pełen smaku i łączący wszystkie pyszne składniki tego wyjątkowego dania. A są to suszone pomidory, czerwona cebula i świeża bazylia – czyli w sumie nic wymyślnego, wszystko znane, ale wyszło tak wyjątkowe danie, że wszyscy mlaskali, a najmłodszy prosił dwa razy o dokładkę. Także polecam, wypróbujcie, a wierzcie mi nawet zatwardziali mięsożercy będą zachwyceni tym smakiem.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 120g suszonych pomidorów w oleju – użyłam z Italiamo (Lidl)
  • 200g makaronu
  • 200ml śmietanki roślinnej – użyłam Rama Crema 15%
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 3 łyżki oleju spod pomidorów
  • 10 listków świeżej bazylii i kilka do dekoracji
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku

 

Wstawiamy wodę na makaron, a gdy zacznie wrzeć, solidnie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu. Odcedzamy, wrzucamy do garnka, aby pozostał ciepły.

 

Przygotowujemy dalsze składniki – czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Suszone pomidory wyciągamy z oleju i także drobno siekamy.

 

Na patelnie wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy a następnie szklimy na nim szalotkę – mieszając, smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy suszone pomidory i mieszając, smażymy wszystko jeszcze 2 minuty. Po tym czasie wlewamy roślinną śmietankę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy dosłownie 3-4 minuty. 

 

W tym czasie siekamy drobno bazylię. Do sosu wrzucamy makaron, wlewamy wodę spod gotowania, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.

 

Danie od razu podajemy. Na wierzch możemy położyć kilka listków świeżej bazylii.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.