Składniki (na 2 duże porcje):
- 120g suszonych pomidorów w oleju – użyłam z Italiamo (Lidl)
- 200g makaronu
- 200ml śmietanki roślinnej – użyłam Rama Crema 15%
- 1 średnia czerwona cebula
- 3 łyżki oleju spod pomidorów
- 10 listków świeżej bazylii i kilka do dekoracji
- sól i świeżo mielony pieprz do smaku
Wstawiamy wodę na makaron, a gdy zacznie wrzeć, solidnie solimy. Wrzucamy makaron i gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Przed odcedzeniem, odlewamy około pół szklanki wody spod makaronu. Odcedzamy, wrzucamy do garnka, aby pozostał ciepły.
Przygotowujemy dalsze składniki – czerwoną cebulę obieramy i drobno siekamy. Suszone pomidory wyciągamy z oleju i także drobno siekamy.
Na patelnie wlewamy olej spod pomidorów, rozgrzewamy a następnie szklimy na nim szalotkę – mieszając, smażymy około 3-4 minuty. Dodajemy suszone pomidory i mieszając, smażymy wszystko jeszcze 2 minuty. Po tym czasie wlewamy roślinną śmietankę, mieszamy, zmniejszamy ogień i dusimy dosłownie 3-4 minuty.
W tym czasie siekamy drobno bazylię. Do sosu wrzucamy makaron, wlewamy wodę spod gotowania, dodajemy bazylię i dokładnie mieszamy. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo mielonym pieprzem, mieszamy.
Danie od razu podajemy. Na wierzch możemy położyć kilka listków świeżej bazylii.