Składniki (na 4 duże porcje):
- 3 średnie bataty
- duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 warzywnej kostki – użyłam łyżeczki bulionu w proszku, eko
- przyprawy – szczypta chili, łyżeczka mielonego kuminu, łyżeczka słodkiej papryki, łyżeczka suszonego oregano
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- 2 łyżki oleju
Do podania:
- ugotowany ryż
- awokado
- jogurt – u mnie kokosowy
- cząstki cytryny
- świeża natka pietruszki lub kolendry
Zaczynamy od przygotowania warzyw – bataty obieramy i kroimy w kostkę wielkości kęsa. Cebulę obieramy i siekamy w pióra. Czosnek obieramy i ścieramy. Czerwoną fasolę przekładamy na sitko i opłukujemy pod wodą, odstawiamy do odcieknięcia.
Na dużej, głębokiej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy na niego cebulę i szklimy około 3-4 minuty od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie dodajemy czosnek, przyprawy – chili, kumin, paprykę oraz roztarte w dłoniach oregano oraz koncentrat pomidorowy. Całość smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Wrzucamy bataty, mieszamy aby przykryły się przyprawami i tak smażymy jeszcze minutę. Do tego wlewamy około szklankę wody i dodajemy kostkę warzywną lub inny zamiennik. Dokładnie mieszamy wszystko, do rozpuszczenia bulionu, zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i dusimy pod przykryciem około 10 minut.
Po tym czasie, ściągamy pokrywkę, dodajemy do batatów pomidory, fasolę oraz szczyptę cukru – całość dusimy jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje a bataty będą miękkie. Na sam koniec próbujemy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem, ewentualnie jeszcze odrobiną cukru.
Gorące i aromatyczne danie jest gotowe do podania. Najlepiej smakuje z ryżem, do tego można podać rozmaite dodatki – awokado lub nawet guacamole, jogurt – zwykły lub wegański, obficie posypać pietruszką i skropić sokiem z cytryny.