Składniki (na 2-3 porcje):
- 1 duży bakłażan
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- ząbek czosnku
- puszka krojonych pomidorów
- paczka gotowych ziemniaczanych gnocchi
- sól i pieprz do smaku
- szczypta cukru
- kulka sera mozzarella
- tarty parmezan – do podania
- kilka listków świeżej bazylii
Przygotowujemy warzywa – bakłażana myjemy, kroimy w około centymetrową kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy, z czosnkiem robimy to samo.
Na dużej patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy i wrzucamy na nią bakłażana – smażymy go aż lekko się obsmaży, zarumieni, dość często mieszając, przez około 5-7 minut. Po tym czasie ściągamy go na talerz, wlewamy kolejną łyżkę oliwy a na nią cebulę – szklimy cebulę około 3-4 minut, aż lekko zmięknie. Następnie dodajemy czosnek, smażymy jeszcze minutę, cały czas mieszając.
Na patelnie z cebulą i czosnkiem wlewamy pomidory, możemy opłukać puszkę z resztek, wlewając około 1/3 objętości wody i wlać na patelnie. Dodajemy cukier, odrobinę soli, pieprzu oraz podpieczonego bakłażana. Całość dusimy pod przykryciem około 8-10 minut, aż bakłażan będzie miękki.
W międzyczasie możemy wstawić garnek wody na gnocchi, dobrze ją posolić. Gotowe gnocchi potrzebują niewiele czasu wrzątku, więc lepiej wrzucić je do wody na ostatnim etapie przygotowania dania opisanym poniżej.
Gdy bakłażan jest już miękki, próbujemy sos i jeśli jest potrzeba doprawiamy jeszcze solą, pieprzem oraz cukrem. Dodajemy do dania mozzarellę rozrywając ją na małe kawałki i układając na daniu, dusimy jeszcze 2 minuty, do rozpuszczenia sera. Po tym czasie dodajemy ugotowane gnocchi, mieszamy.
Danie jest gotowe do podania, możemy je dodatkowo posypać listkami bazylii i koniecznie tartym parmezanem.