Krem marchewkowy z imbirem i miso

Drukuj
17.11.2021  Magda

Gorąca, parująca i zniewalająco pachnąca zupa marchewkowa z imbirem i miso to jest coś o czym marzę w chłodne dni. Rozgrzewka gwarantowana, radość i pełność brzucha spełniona, kolorowa terapia zaaplikowana. Pewnie znacie zupę marchewkową, właśnie taką z imbirem czy też z pomarańczą. Dodajcie do niej miso – u mnie zawsze mała saszetka w lodówce leży, oraz olej sezamowy i odkryjcie jej nowe, lekko azjatyckie oblicze.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 500g marchewki
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki świeżego startego imbiru
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżka pasty miso – użyłam ciemnej
  • łyżka syropu klonowego
  • sól do smaku
  • odrobina oleju sezamowego – opcjonalnie

 

Marchewki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Cebulę obieramy, siekamy, nie musi być bardzo drobno bo zupa będzie blendowana. Czosnek obieramy, kroimy w plasterki. 

 

Do dużego garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy – wrzucamy na nią cebulę, czosnek, marchewkę oraz imbir i wszystko razem smażymy, od czasu do czasu mieszając, przez 4-5 minut. Po tym czasie zalewamy wszystko wodą – do około 2cm nad poziom warzyw. Zagotowujemy, zmniejszamy ogień, przykrywamy i gotujemy do miękkości marchewki.

 

Gdy marchewka jest już miękka, dodajemy do zupy pastę miso, dokładnie rozprowadzamy. Doprawiamy wstępnie solą oraz syropem klonowym. 

 

Zupę blendujemy czy to blenderem ręcznym czy kielichowym. Gładką zupę jeszcze raz próbujemy i doprawiamy jeśli jest taka potrzeba jeszcze odrobiną soli. 

 

Podajemy gorącą, najlepiej skropioną z wierzchu odrobiną oleju sezamowego.

 

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.