Wegański ramen grzybowy

Drukuj
10.02.2021   Magda

Jeśli lubicie kuchnię azjatycką, to na pewno nie jest Wam obcy ramen, czyli esencjonalny bulion podawany z masą dodatków. Jest to w sumie jedna z najbardziej sycących zup jakie znam, ilość dodatków czasem sprawia, że się zastawiam czy jem zupę z wkładką czy wkładkę z zupą 🙂 Oczywiście nie muszę zachwalać tych restauracyjnych, bogatych w aromat i takie dodatki, że głowa mała, ale przyznam, że mój domowy też był pyszny, mimo, że zdecydowanie uboższy. Postawiłam w nim na mocno grzybowy bulion z suszonych grzybach shiitake oraz odważny akcent pasty miso. Dodatki to trochę na zasadzie ,,co się nawinęło”, ale bardzo pasują i tworzą super całość.

Składniki (na 2 porcje):

  • 8 suszonych grzybów shiitake moczonych przez noc
  • 100g naturalnego tofu
  • 2 łyżki pasty miso
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • połowa arkusza nori – takiego do sushi
  • 100g makaronu ryżowego – użyłam szerokich tasiemek
  • garść liści szpinaku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta mielonego chili
  • łyżka oleju sezamowego

 

Zaczynamy od przygotowania bazy bulionu – namoczone grzyby shiitake wyciągamy z wody po moczeniu, której nie wylewamy tylko przelewamy do garnka. Same grzyby kroimy w plasterki i dodajemy do garnka. Wlewamy jeszcze tyle wody aby mieć mniej więcej 500ml płynu w garnku. Zagotowujemy całość, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10-15 minut, aż grzyby będą miękkie. 

 

W międzyczasie możemy przygotować inne składniki – gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po ugotowaniu trzymamy w ciepłym garnku. Arkusze nori kroimy lub tniemy nożyczkami w cienkie paseczki. Tofu wyciągamy z zalewy, dobrze osuszamy ręcznikiem papierowym, lekko nawet dociskając. Tniemy go na centymetrowe kawałki. 

 

Do bulgoczącego bulionu dodajemy pastę miso oraz sos sojowy i mieszamy do rozprowadzenia. Próbujemy i jeśli jest taka potrzeba, dodajemy jeszcze trochę sosu sojowego, do smaku. Wrzucamy liście szpinaku, mieszamy i wyłączamy ogień.

 

Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy i smażymy na nim kawałki tofu, na chrupiąco, z każdej strony. Upieczone przekładamy na ręcznik papierowy.

 

Składamy danie – do dużych misek rozkładamy porcje makaronu. Z bulionu, łyżką cedzakową, odławiamy szpinak i rozkładamy po równo do każdej porcji. Upieczone miso dzielimy na połowę i też układamy w misce. Odławiamy z bulionu grzyby shiitake i rozkładamy po równo na porcję. Całość zalewamy solidną porcją gorącego bulionu. Na wierzch układamy pokrojone paseczki nori, skrapiamy odrobiną oleju sezamowego oraz posypujemy szczyptą chili. Od razu podajemy.

 



2 thoughts on “Wegański ramen grzybowy”

  • Ciekawy przepis, jednak cieżko mówić tu o ramenie. Ramen to rodzaj alkalicznego makaronu. Może być podawany z bulionem lub bez. Ale bulion z makaronem ryżowym, nie jest ramenem

    • Dzięki za zwrócenie uwagi, dowiedziałam się czegoś nowego. Niech będzie że jest to ala ramen, gdyż z tego co obserwuje w innych przepisach w Internecie, nie jestem jedyna nazywają ramen błędnie. Pozdrawiam 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.