Rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku

Drukuj
04.02.2019   Magda

Lepsze niż leki na przeziębienie, magiczne suplementy oraz gruby koc jest tylko ta zupa! Delikatnie pikantna, gęsta, do tego mega smaczna i z mnóstwem dobrych w działaniu przypraw. Znajdziecie w niej kurkumę wykazującą działanie przeciwzapalne, leczącą dolegliwości żołądkowe, podobnie jak zawarta w przepisie kolendra. Imbir, który oprócz masy dobroczynnych właściwości, między innymi leczy przeziębienie, łagodzi bóle stawów i mięśni. A do tego wszystkiego chwili – pobudza trawienie i razem z wspomnianymi już przyprawami, mocno rozgrzewa do samych czubków palców. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • szklanka czerwonej soczewicy
  • 2 garści świeżego szpinaku
  • 2 marchewki
  • 1 duża cebula
  • 1 pomidor
  • centymetrowy kawałek imbiru
  • płaska łyżeczka kurkumy
  • szczypta chili
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 ząbki czosnku

 

Przygotowujemy składniki – obieramy marchewki i ścieramy na dużych oczkach, cebulę obieramy i drobno kroimy. Skórkę pomidora nacinamy na krzyż i wrzucamy do wrzątku na 3-4 minuty. Po tym czasie wyciągamy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Czosnek i imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tartki. Czerwoną soczewicę wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod bieżącą wodą.

 

Do garnka wlewamy oliwę, rozgrzewamy i wrzucamy na nią cebulę i marchewkę, obsmażamy na dużym ogniu aż zacznie się lekko przypiekać – około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając. Następnie dodajemy przyprawy – kurkumę, chili, kolendrę a także czosnek i imbir – smażymy wszystko minutę cały czas mieszając.

 

Następnie, do garnka dodajemy soczewicę oraz litr wody. Zagotowujemy, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy zupę na małym ogniu tak aby delikatnie bulgotała. Gotujemy do chwili gdy soczewica zrobi się miękka a zupa gęsta – około 10-12 minut. W międzyczasie siekamy szpinak na paski – składamy liście jeden na drugim, skręcamy w rulon i siekamy. 

 

Gdy soczewica jest już miękka, dodajemy do zupy szpinak, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy i gotujemy jeszcze 2 minuty. Zupę podajemy gorącą.

 



1 thought on “Rozgrzewająca zupa z soczewicy i szpinaku”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *