Kotlety rybno-ziemniaczane z sosem kaparowym

Drukuj
09.02.2019   Magda

Miłą i bardzo smaczną odmianą dla fileta w panierce lub ryby z piekarnika na pewno są te kotlety rybno-ziemniaczane. Delikatne i miękkie w środku, a na zewnątrz złociste i chrupiące. Ryba jest dobrze wyczuwalna, a ziemniaki nadają pulchności i oczywiście sprawiają, że kotlety są jeszcze bardziej pożywne. Do tego świetnie pasujący dodatek – kwaskowy sos z kaparami i sokiem z cytryny – nic tak nie podkreśla smaku ryby!

Składniki (na 3 porcje):

  • 350g filetów białej ryby – użyłam mintaja
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1 jajko
  • sól i pieprz do smaku
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • ząbek czosnku
  • panko lub bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Na sos:

  • łyżka majonezu
  • 2 łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • płaska łyżka kaparów
  • sól i pieprz do smaku

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w małą kostkę i gotujemy do miękkości. Następnie gorące rozgniatamy praską i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.

 

Filety z ryby dokładnie myjemy, osuszamy i mielimy w maszynce do mięsa na drobno, możemy też rozdrobnić w robocie kuchennym. Do ryby dodajemy ostudzone ziemniaki, wyciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, sól i pieprz do smaku i wszystko dokładnie mieszamy. Masę wkładamy do lodówki na godzinę do stężenia.

 

W międzyczasie przygotowujemy sos – kapary odsączamy i bardzo drobno siekamy. Do miseczki dodajemy majonez, jogurt, sok z cytryny, siekane kapary oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy i chowamy do lodówki do czasu podania.

 

Masę z ryby dzielimy na 3 części i z każdej formujemy kulę, którą następnie spłaszczamy na kotleta, grubości około 1,5 centymetra. Każdego kotleta dokładnie obtaczamy w panko, lekko wciskając bułkę w kotlety. Na patelnię wlewamy olej – dobrze jest piec kotlety na małej patelni, wtedy mamy wysoki poziom oleju. Olej dobrze rozgrzewamy i gdy jest gorący, wkładamy kotlety, pieczemy w tej temperaturze przez 2 minuty, po czym zmniejszamy ogień na średni i pieczemy około 5 minut aż panko się zezłoci. Następnie obracamy i pieczemy jeszcze 5 minut, na złocisto.

 

Upieczone kotlety osuszamy z tłuszczu na ręczniku papierowym. Gorące kotlety od razu podajemy, z sosem kaparowym i ulubionym dodatkiem – frytkami, pieczonymi ziemniaczkami lub ze świeżym pieczywem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.