Soczyste kotlety mielone z kurczaka

Drukuj
26.06.2023  Magda

Jeśli lubicie kotlety mielone na obiad, ale te klasyczne wieprzowe już się trochę przejadły, polecam niezawodne, przepyszne i zawsze soczyste kotlety z piersi kurczaka. Mój patent – dodać do mielonego mięsa majonez i kotlety pozostają apetycznie wilgotne. Polecam, pyszna alternatywa dla klasycznych mielonych. Do tego ziemniaczki, ulubiona surówka i idealny obiad gotowy.

Składniki (na 4 duże kotlety):

  • 2 średnie piersi z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżki bułki tartej i trochę do obtoczenia
  • łyżeczka drobno siekanego szczypiorku
  • łyżka sosu sojowego
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Do podania:

  • ugotowane lub pieczone ziemniaczki
  • surówka – u mnie domowy Colesław

 

Przygotowujemy mięso na kotlety – myjemy filety, osuszamy ręcznikiem papierowym, oczyszczamy z błonek. Kroimy na mniejsze kawałki i przekładamy do robota kuchennego lub maszynki do mielenia mięsa – można też kupić gotowe mielone mięso z kurczaka, ale ja jednak wolę mielić swoje. Mielimy na drobno, przekładamy do miski.

 

Do mięsa dodajemy majonez, przyprawy – paprykę, sól, pieprz, szczypiorek, sos sojowy oraz bułkę tartą – wszystko dokładnie mieszamy, do dokładnego połączenia. Wstawiamy do lodówki do schłodzenia na minimum 30 minut. 

 

W tym czasie możemy obrać ziemniaki, wstawić je i zrobić surówkę, aby mieć wszystko gotowe w tym samym czasie. 

 

Na talerz wysypujemy porcję bułki tartej do obtoczenia kotletów. Na patelni rozgrzewamy olej – ja smażyłam na mniejszej patelni, olej około 0,5cm wysokości. Dzielimy mięso na 4 części – ja to robię w misce. Z każdej części formujemy kulkę – będzie łatwiej jeśli będziemy mieć mokre ręce. Kulkę spłaszczamy na płaski kotlet. Obtaczamy z obu stron bułką tartą i smażymy na złoto, z obu stron – polecam włożyć kotlety do gorącego oleju i jak tylko zaczną skwierczeć, zmniejszyć lekko ogień, wtedy mamy pewność, że panierka się nie spali, a kotlety będą dobrze wypieczone w środku.

 

Upieczone kotlety ściągamy z oleju na ręcznik papierowy, dosłownie na minutę po czym podajemy z wybranymi przez siebie dodatkami.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.