Składniki (na 2 duże porcje):
- 250g filetu z kurczaka
- 250g makaronu ryżowego do namaczania w zimnej wodzie
- 200g groszku cukrowego
- garść orzeszków ziemnych
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki cukru trzcinowego
- 4 łyżek sosu sojowego
- skórka i sok z połowy cytryny
- szczypta chili
- 2 łyżki oleju
Kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie, podłużne paski. Wlewamy do niego 2 łyżki oleju i dodajemy szczyptę chili. Mieszamy i na chwilę odstawiamy.
Groszek cukrowy myjemy pod bieżącą wodą. Makaron ryżowy przygotowujemy zgodnie z instrukcją – przekładamy do miski i zalewamy zimną wodą.
W miseczce łączymy sos sojowy, sok z cytryny, skórkę otartą z cytryny, cukier trzcinowy. Do tego wyciskamy czosnek i wszystko dokładnie mieszamy.
Na zimny wok wrzucamy z grubsza posiekane orzechy ziemne, włączamy ogień i chwilę prażymy, kręcąc patelnią, aż zaczną się przypiekać. Zrumienione ściągamy na talerz. Na ten sam, gorący wok wrzucamy kurczaka i smażymy na złocisty, o czasu do czasu mieszając – około 4-5 minut.
Do kurczaka wrzucamy groszek, smażymy mieszając przez minutę. Do wszystkiego dodajemy namoczony, odcedzony makaron oraz przygotowany wcześniej sos – mieszamy i podgrzewamy w woku około 2 minuty.
Po tym czasie danie jest gotowe do podania. Do woka możemy wrzucić połową przygotowanych orzechów i wymieszać, resztę podać osobno do posypania dania z wierzchu, według uznania.