Składniki (na 3-4 porcje):
- 500g purée z pieczonej dyni
- 3 marchewki
- 2 łodygi selera
- 2 cebulę
- 2 ząbki czosnku
- 1 cukinia
- puszka czerwonej fasoli
- puszka białej, drobnej fasoli
- puszka pomidorów
- 250ml bulionu warzywnego
- płaska łyżeczka suszonego tymianku
- płaska łyżeczka suszonego oregano
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyżki oleju
Zaczynamy od przygotowania warzyw – marchewkę, cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w podobnej wielkości kostkę co marchewkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy na niego pokrojone warzywa. Smażymy, aż lekko zmiękną, około 5-7 minut od czasu do czasu mieszając.
W międzyczasie myjemy i kroimy w drobną kostkę cukinię. Dodajemy ją do smażących się warzyw, smażymy wszystko razem kolejne 5 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie, dodajemy ząbek czosnku, roztarte w dłoniach oregano oraz tymianek i mieszając cały czas, smażymy jeszcze minutę. Po tym czasie dodajemy na patelnie odsączoną i opłukaną fasolę, białą oraz fioletową. Do tego dodajemy puszkę pomidorów oraz 200ml przygotowanego bulionu. Wszystko dokładnie mieszamy i gdy zacznie bulgotać, zmniejszamy ogień, przykrywamy i dusimy około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy dynię – upieczone kawałki dyni przekładamy do wysokiego naczynia, dodajemy do niej pozostałe 50ml bulionu i całość blendujemy na gładkie i gęste purée. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Nastawiamy piekarnik na 200*. Gulasz warzywny z patelni ściągamy z ognia, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem i całość przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na wierzch wykładamy purée z dyni, równomiernie rozprowadzamy. Wstawiamy do piekarnika do zapieczenia na 20-25 minut. Polecam na ostatnie 3 minut włączyć opcję grill, aby dynia z wierzchu się zarumieniła. Zapiekankę podajemy gorącą.