Zupa z zielonej soczewicy z dynią

Drukuj
12.04.2019   Magda

Jeśli nie wierzycie, że zupą można się najeść i zostać długo sytym, musicie wypróbować zupy z soczewicą. Soczewica jest bogatym źródłem białka co sprawia, że świetnie napełni głodny brzuch i doda dużo energii. Zielona soczewica ma lekko ziemny i wyrazisty smak, dlatego świetnie komponuje się z aromatycznymi, subtelnie słodkimi przyprawami. Dynia dodatkowo nada słodkości i wchłonie jak gąbka smaki zupy. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 100g zielonej soczewicy
  • połówka małej dyni piżmowej
  • 1 średnia cebula
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • pół szklanki mrożonego zielonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka kolendry
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1,5l bulionu warzywnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku
  • łyżka siekanej natki pietruszki
  • kwaśna śmietana do podania

 

Soczewicę namaczamy w wodzie przez noc, po nocy odcedzamy i przelewamy pod bieżącą wodą. Odstawiamy do odcieknięcia.

 

Przygotowujemy warzywa – cebulę i czosnek bardzo drobno siekamy. Marchewkę i łodygi selera kroimy w kostkę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę.

 

Do garnka wlewamy olej i gdy się nagrzeje, wrzucamy cebulę, marchewkę oraz selera i chwilę smażymy, około 3 minuty, aż warzywa lekko zmiękną. Następnie, dodajemy czosnek oraz przyprawy – kmin, kurkumę, kolendrę i cynamon i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Do tego dodajemy soczewicę oraz bulion, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy 10 minut. Po tym czasie soczewica powinna być już al dente. Do garnka dorzucamy dynię oraz groszek i jeśli jest taka potrzeba, dolewamy odrobinę wody, aby warzywa były zakryte. Gotujemy wszystko jeszcze 5 minut, aż dynia i groszek będą miękkie.

 

Na sam koniec próbujemy zupę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dodajemy natkę pietruszki i podajemy. Żeby dodać odrobinę łagodności, można podać zupę z kleksem kwaśnej śmietany.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *