Gulasz z dynią i cieciorką

Drukuj
 22.03.2017   Magda

Bardzo lubię zajadać miseczkę takiego pysznego warzywnego gulaszu – ciepło które rozchodzi się po ciele przy każdej łyżce wprawia mnie w dobry nastrój, a zapach to świetna aromaterapia. Ten jednogarnkowy gulasz nie wymaga wiele wysiłku, w sumie gotuje się sam, a jedzenie daje wiele rozkoszy. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g dyni piżmowej, pokrojonej w kostkę
  • puszka ciecierzycy
  • puszka krojonych pomidorów
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • 2 duże ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • płaska łyżeczka mielonego kuminu
  • pół łyżeczki cynamonu
  • pół łyżeczki imbiru w proszku
  • szczypta płatków chili
  • liść laurowy
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka cukru
  • sól i pieprz do smaku

Do podania:

  • kuskus
  • cząstka cytryny

 

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, czosnek obieramy. Do dużego garnka wlewamy olej i gdy się rozgrzeje, wrzucamy cebulę i czekamy, aż się lekko zeszkli. Następnie dodajemy do niej przyprawy – kolendrę, kumin, cynamon, imbir, chili, liść laurowy oraz czosnek i smażymy minutę mieszając. Do tego dodajemy łyżkę koncentratu, mieszamy i przesmażamy pół minut. Po tym dodajemy puszkę pomidorów oraz przegotowaną wodę – 1,5 puszki po pomidorach. Doprowadzamy do wrzenia.

 

Gdy zawrze dodajemy pokrojoną w kostkę dynie, cukier i przyprawiamy odrobiną soli, zmiejszamy ogień i dusimy pod przykryciem, aż dynia zmięknie, od czasu do czasu mieszając – u mnie około 50 minut, ale to zależy od twardości dyni oraz wielkością kostki. 

 

Na sam koniec gotowania wrzucamy odcedzoną i opłukaną ciecierzycę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba. Podajemy gorące, z kuskusem i skropione sokiem z cytryny – podbija smak przypraw. Można także dla dodania świeżości posypać natką pietruszki lub podać z gęstym jogurtem.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.