Marokański gulasz z kurczakiem i warzywami

Drukuj
01.10.2018   Magda

Nazwałam ten gulasz marokańskim, choć bardziej trafne byłoby nazwać go gulaszem inspirowanym marokańskimi aromatami. Przypuszczam, że gulasz w Maroko zawiera w sobie większą mieszankę przypraw i lokalnych składników, natomiast mój jest uproszczony tak aby każdy mógł się cieszyć lekką egzotyką z łatwo dostępnych produktów. Mimo uproszczenia, nie brakuje mu aromatu, słodko-pikantnych smaków i bogactwa składników. 

Składniki (na 3-4 porcje):

  • 500g filetów z udek kurczaka lub piersi
  • duża czerwona papryka
  • duża żółta papryka
  • 1 duża cebula
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 średnia cukinia
  • 2 cienkie marchewki
  • około 12 suszonych moreli
  • 2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • 1/3 łyżeczki chili w proszku
  • 3 łyżki oleju
  • 250ml bulionu drobiowego
  • natka pietruszki do posypania

 

Udka lub piersi z kurczaka myjemy, osuszamy, czyścimy z błonek i kroimy w mniej więcej centymetrowe kawałki. Do kurczaka dodajemy 2 łyżki oleju oraz po połowie wskazanych w przepisie przypraw. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki do zamarynowania na minimum godzinę – możemy też zostawić takiego kurczaka na całą noc, przykrywamy go folią spożywczą. 

 

W międzyczasie możemy przygotować warzywa do gulaszu – marchewki obieramy i kroimy w talarki. Z papryk usuwamy gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki a te następnie w paski. Cebulę przekrawamy na pół i kroimy w grube pióra, to samo robimy z cukinią – kroimy ją w półplasterki. Czosnek obieramy, a morele kroimy w paski.

 

Rondel, w którym dobrze się smaży jak i dusi, rozgrzewamy an dużym ogniu. Wkładamy do niego kurczaka i obsmażamy, aż stanie się lekko złocisty. Następnie, wyciągamy kurczaka, najlepiej łyżką cedzakową, na talerz. Do tego samego rondla wrzucamy cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek – smażymy na dużym ogniu, aż się zarumieni, po czym ściągamy go na osobny talerz, nie wkładamy go do kurczaka.

 

Do gorącego rondla wlewamy łyżkę oleju, rozgrzewamy mocno po czym wrzucamy marchewkę oraz paprykę i nie mieszając, smażymy około 5-7 minut, aż lekko się przypalą. Następnie, dodajemy do warzyw odłożoną cebulę z czosnkiem, cukinię oraz drugą połowę wskazanych w przepisie przypraw. Całość zalewamy bulionem i dusimy na średnim ogniu przez 10 minut – warzywa po tym czasie będą jeszcze lekko niedogotowane. Na kolejne 10 minut duszenia, wrzucamy obsmażone mięso oraz pokrojone morele.

 

Na sam koniec dodajemy do gulaszu posiekaną natkę pietruszki. Podajemy gorące z ulubioną kaszą – może być bulgur, kuskus lub jaglana. 

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.