Grzybowe łazanki

Drukuj
23.12.2024  Magda

Jeśli uwielbiacie grzyby tak jak ja, to ten przepis jest zdecydowanie dla Was. Te łazanki są zdecydowanie mocno grzybowe, bo mamy w nich aż 3 rodzaje grzybów – suszone prawdziwki, brunatne pieczarki (moim zdaniem bardziej aromatyczne niż zwykłe) oraz boczniaki – uwielbiam je przede wszystkim za teksturę. Bardzo smaczna propozycja na świąteczny stół, u mnie to będzie alternatywa do sosu z kaszą który zawsze podajemy. Ale jeśli Wam zasmakują, polecam ten przepis na co dzień, na obiad – posypcie dodatkowo parmezanem lub płatkami drożdżowymi i jest bomba smakowa.

Składniki (na 3 duże porcje):

  • 250g makaronu łazanki
  • 250g boczniaków
  • 300g pieczarek brunatnych
  • 30g suszonych grzybów – najlepiej prawdziwków
  • 1 duża cebula
  • 1 średnia marchewka
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1/3 łyżeczki suszonego tymianku
  • 2 łyżki oleju

 

Zaczynamy od namoczenia suszonych grzybów, przez noc lub co najmniej przez 2 godziny, w 250ml wody – ilość wody jest istotna, bo potem będziemy używać jej do duszenia.

 

Namoczone grzyby odcedzamy, wodę zachowujemy i większe kroimy, małe zostawiamy w całości. Pieczarki oczyszczamy z brudu ściereczką lub ręcznikiem papierowym, odcinamy koniec nóżki i kropimy w plasterki. Duże boczniaki rozdzielamy, mniejsze zostawiamy w całości. Cebulę obieramy i drobno szatkujemy. Marchewkę obieramy i ścieramy na dużych oczkach. 

 

Wstawiamy wodę na makaron, dobrze solimy i gotujemy łazanki al dente. Po ugotowaniu odcedzamy i przelewamy aby mniej się sklejały.

 

Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy cebulę, marchewkę oraz tymianek, chwilę smażymy, od czasu do czasu mieszając, aż cebula lekk0 się zeszkli – 2-3 minuty. Następnie dodajemy suszone grzyby, mieszamy i smażymy do odparowania z ich nadmiaru wody – około 3-4 minuty. Ściągamy wszystko z patelni.

 

Na tą samą patelnie wlewamy kolejną łyżkę oleju i wrzucamy pieczarki oraz boczniaki – na dużym ogniu smażymy grzyby, aby mocno się przyrumieniły – tak nabiorą jeszcze więcej smaku. Smażymy tak około 5-6 minut.

 

Do grzybów następnie dodajemy wcześniej podsmażone warzywa oraz makaron łazanki mieszamy dokładnie do połączenia, wstępnie doprawiamy solą, pieprzem oraz sosem sojowym i wlewamy wodę spod grzybów. Jeszcze raz mieszamy, zmniejszamy ogień na średni i dusimy pod przykryciem około 10-12 minut. Po tym czasie mieszamy, odparowujemy jeśli zostało jeszcze dużo wody. Próbujemy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Możemy podawać.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *