Składniki (na 3 duże dania):
- 400g mielonej wołowiny
- 1 czerwona papryka
- 1/2 czerwonej papryczki chili – można użyć mniej, do smaku
- 3 cebulki dymki ze szczypiorem
- 6 uprzednio namoczonych suszonych grzybów shitake
- 2 opakowania gotowego makaronu udon – około 400g
- 2 łyżki oleju
Na sos:
- 6 łyżek jasnego sosu sojowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka startego imbiru
Sałatka z ogórka:
- 1 duży ogórek szklarniowy
- szczypta soli
- łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka octu ryżowego
- mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- łyżeczka ziaren sezamu
- 1/3 łyżeczki chrupiącego chili w oleju – opcjonalnie
Pamiętajcie że suszone grzybi shitake potrzebują minimum godzinki moczenia w wodzie – tyle wody aby przykryły grzyby. Zaplanujcie więc odpowiednio wcześniej namoczenie grzybów. Namoczone grzyby shitake wyciągamy z wody, której nie wylewamy i kroimy w paseczki. Paprykę myjemy, kroimy w krótkie paski. Chili pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Odcinamy cebulę od dymki i kroimy w krążki, a szczypior tniemy na około 3cm kawałki.
Robimy sos – do miski dodajemy sos sojowy, ocet, miód, obrany i starty czosnek oraz imbir i około 4 łyżek wody spod grzybów, mieszamy.
Do dużego woka lub patelni wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy mieloną wołowinę, smażymy rozdzielając na mniejsze kawałki, aż się zarumieni i stanie się lekko chrupiąca – około 6-8 minut od czasu do czasu mieszając.
W tym czasie możemy na szybko zrobić sałatkę – ogórka myjemy i takiego w całości uderzamy kilka razy albo wałkiem albo trzonkiem noża, tak aby lekko go zgnieść. Następnie przekrawamy na pół i kroimy w grubsze plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy sól, olej, sos sojowy, ocet, czosnek oraz cukier – dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy.
Do smażącej się wołowiny dodajemy grzyby shitake, paprykę, chili (gdy robię to danie dla dzieci, dodajemy chili na sam koniec, gdy im już wyłożymy porcje dania) oraz pokrojoną cebulę, bez szczypioru – mieszamy i smażymy dalej przez 3-4 minuty. Dodajemy makaron oraz sos – wszystko dokładnie mieszamy, aby makaron połączył się z dodatkami a wszystko pokryło się sosem. Smażymy wszystko razem przez minutę. Na sam koniec dodajemy szczypior i mieszamy.
Gorące danie od razu podajemy, z sałatką z ogórka, którą przed podaniem posypujemy sezamem i polewamy chrupiącym chili, jeśli lubimy ostre.