Makaron udon z mieloną wołowiną i surówką z ogórka

Drukuj
07.01.2025  Magda

Jakbyście zajrzeli do mojej spiżarni to zawsze znajdziecie w niej saszetki z gotowym makaronem udon, mam spory zapas. A to dlatego, że w przypadku braku weny na obiad, on sprawdza się świetnie – moja rodzina, nawet dzieciaki, uwielbiają te ciągnące się kluchy, z każdym dodatkiem. Ostatnim ulubionym zestawem jest udon z mieloną wołowiną, papryką i grzybami shitake – aromatyczny, lekko słodko-kwaśny, grzybowy i z lekką nutą ognia. Do tego sałatka z miażdżonego ogórka – tak potraktowany ogórek świetnie chłonie smaki, a sos świetnie komponuje się z głównym daniem. Wspaniały obiad w azjatyckim stylu do przygotowania dosłownie w chwilę.

Składniki (na 3 duże dania):

  • 400g mielonej wołowiny
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 czerwonej papryczki chili – można użyć mniej, do smaku
  • 3 cebulki dymki ze szczypiorem
  • 6 uprzednio namoczonych suszonych grzybów shitake
  • 2 opakowania gotowego makaronu udon – około 400g
  • 2 łyżki oleju

Na sos:

  • 6 łyżek jasnego sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego
  • łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka startego imbiru

Sałatka z ogórka:

  • 1 duży ogórek szklarniowy
  • szczypta soli
  • łyżeczka oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • łyżka octu ryżowego
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • łyżeczka ziaren sezamu
  • 1/3 łyżeczki chrupiącego chili w oleju – opcjonalnie

 

Pamiętajcie że suszone grzybi shitake potrzebują minimum godzinki moczenia w wodzie – tyle wody aby przykryły grzyby. Zaplanujcie więc odpowiednio wcześniej namoczenie grzybów. Namoczone grzyby shitake wyciągamy z wody, której nie wylewamy i kroimy w paseczki. Paprykę myjemy, kroimy w krótkie paski. Chili pozbawiamy pestek i kroimy w cienkie plasterki. Odcinamy cebulę od dymki i kroimy w krążki, a szczypior tniemy na około 3cm kawałki. 

 

Robimy sos – do miski dodajemy sos sojowy, ocet, miód, obrany i starty czosnek oraz imbir i około 4 łyżek wody spod grzybów, mieszamy.

 

Do dużego woka lub patelni wlewamy olej, rozgrzewamy. Wrzucamy mieloną wołowinę, smażymy rozdzielając na mniejsze kawałki, aż się zarumieni i stanie się lekko chrupiąca – około 6-8 minut od czasu do czasu mieszając.

 

W tym czasie możemy na szybko zrobić sałatkę – ogórka myjemy i takiego w całości uderzamy kilka razy albo wałkiem albo trzonkiem noża, tak aby lekko go zgnieść. Następnie przekrawamy na pół i kroimy w grubsze plasterki. Przekładamy do miski, dodajemy sól, olej, sos sojowy, ocet, czosnek oraz cukier – dokładnie wszystko mieszamy i odstawiamy.

 

Do smażącej się wołowiny dodajemy grzyby shitake, paprykę, chili (gdy robię to danie dla dzieci, dodajemy chili na sam koniec, gdy im już wyłożymy porcje dania) oraz pokrojoną cebulę, bez szczypioru – mieszamy i smażymy dalej przez 3-4 minuty. Dodajemy makaron oraz sos – wszystko dokładnie mieszamy, aby makaron połączył się z dodatkami a wszystko pokryło się sosem. Smażymy wszystko razem przez minutę. Na sam koniec dodajemy szczypior i mieszamy.

 

Gorące danie od razu podajemy, z sałatką z ogórka, którą przed podaniem posypujemy sezamem i polewamy chrupiącym chili, jeśli lubimy ostre.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *