Filet z kurczaka w piwnej panierce

Drukuj
22.09.2014   Magda

Te kotleciki to hit moich rodzinnych obiadów. Są smaczną alternatywą dla schabowego lub piersi w tradycyjnej panierce. Ich sekret to puszysta, naleśnikowa panierka na bazie piwa, która w jakiś magiczny sposób sprawia, że mięso jest mięciutkie i soczyste. Z dodatkiem pieczonych ziemniaczków, brokułów i sosu czosnkowego stworzy smaczny zestaw obiadowy, który posmakuje wszystkim.

Składniki (na 3 porcje): 

  • 500g filetu z kurczaka
  • 6 łyżek bułki tartej
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki jasnego piwa
  • pieprz i sól do smaku
  • 1 łyżeczka Vegety
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • olej do smażenia

 

Piersi myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, pozbywamy się tłuszczu i błonek i kroimy na średniej wielkości kotlety. Do miski wsypujemy bułkę tartą, mąkę, sól, pieprz, Vegetę, czerwoną paprykę, wbijamy jajko i stopniowo wlewając piwem, dokładnie mieszamy panierkę, najlepiej widelcem. Gdy ciasto jest gładkie, wkładamy do niego kotlety i delikatnie obtaczamy każdy kotlet. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim kotlety z obu stron na złocisty kolor. Usmażone kotlety wykładamy na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu.

 

PIECZONE ZIEMNIACZKI:

  • ziemniaki
  • rozmaryn
  • czerwona słodka papryka
  • olej

 

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w około 2 centymetrową kostkę. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą, solimy i wstawiamy na gaz. Gotujemy 3 minuty od chwili zagotowania i odcedzamy. 

 

Nastawiamy piekarnika na dół i górę na 200°. Gorące ziemniaki przekładamy na blachę, skrapiamy olejem i posypujemy czerwoną papryką. Do moździerza wrzucamy rozmaryn, rozcieramy i takim roztartym posypujemy ziemniaki – jeśli nie mamy moździerza, przed posypaniem rozcieramy rozmaryn w rękach. Drewnianą łopatką delikatnie mieszamy ziemniaki, aby wszystkie były pokryte olejem i przyprawami. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w sumie 40 minut. W połowie pieczenia, za pomocą łopatki obracamy ziemniaki, aby się równomiernie upiekły.

 

 



Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *