De-sernik rabarbarowy

Drukuj
 01.06.2016   Magda
Jeśli macie ochotę na naprawdę pyszny i efektowny letni deser, de-sernik z sezonowymi owocami zawsze świetnie się sprawdzi. Kremowy, serowy środek i chrupiące, słodkie ciasteczka świetnie się skomponują z delikatnie kwaskowymi owocami, a taki właśnie jest rabarbar. Od samego patrzenia na taki deser ślinka cieknie, dobrze, że robi się go tak szybko i można zajadać od razu.

Składniki (na 2 duże porcje):

  • 2 duże łodygi rabarbaru
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 ciasteczek owsianych z orzechami
  • 2 czubate łyżki gęstego jogurtu greckiego
  • 100g kremowego serka
  • 150ml śmietanki kremówki
  • łyżeczka cukru pudru

 

Umyte łodygi rabarbaru przekrawamy wzdłuż na pół, a następnie kroimy w małą kostkę. Przekładamy je do rondelka z grubym dnem, dodajemy cukier, cukier waniliowy i sok z cytryny. Stawiamy na średnim ogniu i od czasu do czasu mieszając, gotuje około 10-15 minut, do momentu gdy rabarbar się rozpadnie i stworzy się coś w rodzaju dżemu. Ściągamy z ognia i studzimy.

 

Ciasteczka owsiane przekładamy do woreczka foliowego i rozkruszamy wałkiem – można to też zrobić w robocie kuchennym i rozdrobnić na piasek. Do pucharków, w których będziemy podawać, na dno wykładamy po równo przygotowane pokruszone ciasteczka, dostawiając trochę do posypania na wierzch.

 

Kremowy serek i jogurt grecki przekładamy do miski i ubijamy mikserem aż dokładnie się połączą i nie będzie grudek. Masę serową rozdzielamy na równe porcję i wykładamy na warstwę z ciasteczek. Na serek, wykładamy sporą porcję dżemu rabarbarowego.

Dobrze schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno z odrobiną cukru pudru. Przekładamy do rękawa cukierniczego i ozdabiamy wierzch deseru. Całość posypujemy okruszkami ciastek. De-sernik od razu podajemy.




Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *