Składniki (na 12 muffinek):
- 1,5 szklanki mąki
- 2/3 szklanki cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- szczypta gałki muszkatołowej
- 1 duże jajo
- 2/3 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 2 łodygi rabarbaru
Posypka:
- szklanka obranych orzechów włoskich
- 2 łyżki brązowego cukru
Blachę do pieczenia wypełniamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180°.
Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i gałkę muszkatołową. Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, olej i dokładnie mieszamy.
Umyty rabarbar przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w małą kostkę. Orzechy wrzucamy do robota kuchennego (można posiekać nożem) i mielimy na gruboziarnistą posypkę. Dodajemy do nich cukier i mieszamy.
Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojony rabarbar i delikatnie łączymy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości – nabierając starajmy się równomiernie rozłożyć kawałki rabarbaru. Wierzch każdej muffinki posypujemy posypką z orzechów i cukru. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.