Muffinki z rabarbarem i orzechami włoskimi

Drukuj
23.05.2016   Magda

Pierwszy w tym roku rabarbarowy wypiek wykonany! A że czasu miałam mało, a chęć ogromną na coś z rabarbarowego, na pomoc jak zawsze przyszły mi muffiny. Najszybszy wypiek jaki znam, jeden z pyszniejszych i najszybciej zanikających.

Składniki (na 12 muffinek):

  • 1,5 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 duże jajo
  • 2/3 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łodygi rabarbaru

Posypka:

  • szklanka obranych orzechów włoskich
  • 2 łyżki brązowego cukru

 

Blachę do pieczenia wypełniamy papilotkami. Piekarnik nagrzewamy do 180°.

 

Do dużej miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól i gałkę muszkatołową. Do osobnej miski wlewamy mleko, dodajemy jajko, olej i dokładnie mieszamy.

 

Umyty rabarbar przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w małą kostkę. Orzechy wrzucamy do robota kuchennego (można posiekać nożem) i mielimy na gruboziarnistą posypkę. Dodajemy do nich cukier i mieszamy.

 

Łączymy suche składniki z mokrymi i mieszamy. Do ciasta dodajemy pokrojony rabarbar i delikatnie łączymy. Gotowym ciastem napełniamy papilotki do 2/3 wysokości – nabierając starajmy się równomiernie rozłożyć kawałki rabarbaru. Wierzch każdej muffinki posypujemy posypką z orzechów i cukru. Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.

 



Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.