Brukselka z warzywami i boczkiem

Drukuj
23.12.2018   Magda

Smażona brukselka z marchewką, ziemniakiem oraz z kawałkami chrupiącego boczku, w chwili gdy ją spróbujecie, stanie się Waszym ulubionym dodatkiem do obiadu, nie tylko świątecznego. Brukselka to świetne zimowe warzywo, które jest wielce niedoceniane, ale w tej odsłonie jest słodka, chrupiąca i pełna smaku. Smak tej przystawki świetnie się skomponuje ze świątecznym pieczystym a nawet z rybą. 

Składniki (na 2-3 porcje):

  • 250g brukselki
  • 100g plasterków wędzonego boczku
  • 4 średnie ziemniaki
  • 2 średniej grubości marchewki
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowujemy większość składników – ziemniaki i marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę tej samej wielkości. Czosnek obieramy i zgniatamy ząbki. Plasterki boczku kroimy w centymetrowe paski.

 

Na patelnie wlewamy 4 łyżki oleju, wrzucamy zgniecione ząbki czosnku i powoli podgrzewamy olej – chcemy zaromatyzować olej czosnkiem. Smażymy do chwili gdy czosnek będzie mocno rumiany, wtedy go wyciągamy a na olej wrzucamy boczek i smażymy go na chrupko. Usmażony na chrupko boczek  ściągamy z patelni zostawiając olej.

 

Na olej wrzucamy pokrojone ziemniaki i marchewkę i wszystko smażymy na średnim ogniu pod przykryciem, od czasu do czasu mieszając – warzywa mają się jednocześnie podpiec i ugotować w tym oleju aż będą al dente. Jeśli w trakcie smażenia warzywa się zbyt szybko podpiekają, a nie miękną, możemy dodać odrobinę wody na patelni i przykryć. Smażenie zajmuje około 10 minut.

 

W międzyczasie myjemy i oczyszczamy z brzydkich, wierzchnich liści brukselkę. Duże sztuki kroimy w ćwiartki, mniejsze w połówki. Na patelnię z warzywami wrzucamy brukselkę i smażymy pod przykryciem do miękkości brukselki – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Jeśli po tym czasie brukselka jest dalej twarda, dodajemy odrobinę wody, przykrywamy i dusimy jeszcze 3-4 minuty.

 

Na koniec dodajemy na patelnię boczek, mieszamy minutkę do zagrzania. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy.

 



1 thought on “Brukselka z warzywami i boczkiem”

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *